112

Cât timp le-a luat celor de la SMURD Cluj să ajungă la un bărbat care a suferit o criză de epilepsie la nici 1 kilometru de sediul instituției? Mai bine de 20 de minute. Motivul?

S-a întâmplat aseară, când oricum îmi treceau multe prin cap, mai ales că ziua de duminică mi-am petrecut-o mai mult prin spitale.

Pe scurt :

Ora 22:37 – trec cu mașina pe latura vestică a Pieței Ștefan cel Mare, în direcția Calea Turzii. În dreptul zidului de la Bastionul Croitorilor, lângă semafor, un bărbat îi făcea masaj cardiac altui bărbat, întins pe trotuar. Două femei plângeau, dintre care una insista să vină salvarea. Un alt individ se plimba agitat cu telefonul la ureche.

Ora 22:42 – sun la 112. O doamnă îmi răspunde la a treia încercare. Mi se comunică faptul că o ambulanță a pornit deja de pe Horea, “doar că strada Horea nu e chiar atât de aproape.

Ora 22:45 – bărbatul care îi efectua masajul cardiac bărbatului căzut își reia disperat eforturile. lumea se adună din ce în ce mai mult.

Ora 22: 47 – la fața locului ajunge un echipaj de Poliție. Oamenii legii pun și ei mâna pe telefoane și cer asistență medicală

Ora 22:49 – sun a doua oară la 112. Mi se spune că ambulanța a pornit și este pe drum, să avem grijă să îi semnalizăm locul accidentului. Folosesc cuvintele “i se face masaj cardiac de 10 minute, e inconștient”. Mi se transmite să aștept să fiu transferat la SMURD.

Ora 22:53 – lume buluc pe stradă, ambulanța sau SMURD-ul nicăieri. fiica celui căzut pe trotuar țipă în disperare : “trimiteți odată pe cineva”

Ora 22:54 – sun pentru a treia oară la 112. Mi se spune să aștept să fiu transferat la Ambulanță. Îi spun doamnei de situație și îmi spune să aștept să fiu transferat la SMURD. Vorbesc cu doamna de la SMURD. Închid pentru că un echipaj medical de urgență a intrat pe artera din Piața Avram Iancu.

Ora 22:57 – ajunge echipajul SMURD. Bărbatul este urcat rapid pe targă, în suspinele fiicei sale, care n-a încetat nici o secundă să plângă.

Ora 23:00 – echipajul SMURD pleacă împreună cu Poliția către UPU 1.

Declarațiile martorilor : bărbatului i se făcuse rău în mașină. Soția lui a oprit la semafor, moment în care bărbatul și-a pierdut cunoștința. Împreună cu fiica ei, femeia a cerut ajutorul celorlalți participanți la trafic. Era ora 22:30, maxim 22:33. Cel mai probabil, criză de epilepsie …

Comentariile mele :

  • Orele sunt exprimate în funcție de ora de pe telefonul mobil.
  • Polițiștii sosiți la fața locului au refuzat să spună cât s-a așteptat după un echipaj medical de urgență.
  • Cu toate că SMURD-ul era cel mai apropiat serviciu de intervenție medicală de urgență, inițial apelul a fost transferat la Serviciul de Ambulanță al Județului.
  • Numărul mare de apeluri este cel mai probabil motivul pentru care am reușit să vorbesc cu o operatoare 112 abia din a treia încercare.
  • Sper doar ca bărbatul să își fi revenit.

1 thought on “112”

  1. sunt curios daca erau din cluj, ca atunci femeia aia e desteapta rau de acolo ajungea la urgenta cu masina in 5 minute maxim, eu decat sa sun la urgenta mai bine ma urc in masina si am taiato la urgenta sau in primul taxi, daca nu exista pericol ca sa fii miscat e mai bine de 1000 de ori sa meri tu la urgenta decat sa astepti dupa salvare ca 10 minute te intreaba numai care ii problema si cine esti. suna un taxi urca victima si la urgenta. sa vezi ca ajungi inainte sa termini convorbirea cu operatorul de la 112

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.