Ca la proști

Un simplu drum până la una dintre instituțiile statului te fac să înțelegi de ce trebuie dați afară două treimi dintre bugetari. Ceea ce urmează vă jur că nu e din nici un film de comedie. Mi s-a întâmplat ieri, pe 14 mai, atunci când doream să-mi depun declarația fiscală pentru anul 2009.

La Finanțe

Ajung la intrarea în Palatul Finanțelor dinspre Piața Avram Iancu și citesc un anunț mare : “Intrarea se face dinspre strada Dorobanților”. Așa că ma supun, vrând-nevrând, eu, împreună cu fata neajutorată care s-a întâmplat să mă însoțească în acea nefericită zi.
Intrăm pe poarta dinsprea strada Dorobanților. N-am putut să nu observ spărgătorii de semințe. În număr de vreo 4, toți îmbrăcați în haine de portari. M-am întrebat în sinea mea … de ce n-ar putea doi dintre ei să spargă semințe și la intrarea dinspre Piața Avram Iancu …
Și ajung la sala numărul 10, acolo unde se depun declarațiile 200.
Văd încă de la intrare aparatul pentru numărul de ordine. Și mă îndrept să îmi iau un număr. La care mă oprește o doamnă cu ecuson în piept, spunându-mi că nu-mi trebuie număr.
“Pentru ce sunteți? Pentru 200? Da, da, la ghișeele 10-17 se depun alea”, îmi zice o tufă incredibil de fardată și pensată, toată dichisită pentru ieșit în oraș. Stau ca prostul și mă uit la aparatul de informații și de numere de ordine în care s-au băgat milioane de euro degeaba și apoi mă uit iar la tufa vorbitoare.
Ajung la ghișee. La 11, 12, 13, 14 și 15 e coadă. La 17 nu primește decât formularele 230. La 16 e închis. La 10, doamna vorbește cu o colegă. Îmi rog amica să facă front comun cu mine … să așteptăm la două cozi. Are ea baftă mai mare și ajung să-mi depun declarația 200. Completată tot după ureche, pentru că nimeni în țara asta nu știe exact cum se completează 200-le, în afară de absolvenți de contabilitate.

Și acum începe petrecerea. Mă duc la Trezorerie, în aceeași clădire, să achit amenda pentru că nu mi-am depus anul trecut declarația de venit pentru anul 2008.
Intru la Trezorerie, văd aparatul de numere de ordine și informații și trec ață pe lângă el către o casierie. Stau și aștept să-mi vină rândul. La care doamna de la casierie mă întreabă : “ce număr de ordine aveți?”
“Păi, ce număr de ordine să am? N-am nici unul, că nu mai e nimeni aici”. “Nu se poate, domnul. Să mergeți să vă ridicați bilet de ordine, că mie îmi arată aici 376”. Incredibil! … Mă duc și iau bilet de ordine : 378.
Aud peste un minut … “378! 378!”. “Bună ziua. Bine v-am găsit! Pentru plata unei amenzi primite de la dumneavoastră. Spuneți-mi, vă rog, cu cât contribui și eu la bugetul de salarii al celor de la Stat?”
Femeia se uită ciudat la mine, apoi își cere scuze pentru episodul cu numărul de ordine, atrăgându-mi atenția că asta e procedura. Îi zic că dacă aș fi dat-o afară din magazin și i-aș fi cerut să-mi mai intre o dată s-ar fi supărat și ea pe mine.

Aștept … Mă uit în stânga … mă uit apoi și în dreapta … La Trezorerie eram vreo 5 oameni de toți. Cu toate acestea doar trei ghișee erau deschise. Întreb : “Nu vă supărați, dar azi e zi mai scurtă de lucru cu publicul? Că văd că la ghișee e plin de oameni, dar sunt trase obloanele … “. Între timp apar în spatele femeii care mă servea pe mine alte două doamne, la sprijin moral și încurajare, auzind probabil schimbul de replici de la ghișeu.
“Se lucrează normal, doar că o parte dintre colege fac casa în timp ce unele lucrăm și apoi ne schimbăm. Și tot așa”, spune femeia. În sinea mea mă întrebam din nou de ce trebuie să fie 10 ghișee pline de 7 persoane care fac casa și 3 care lucrează cu publicul. N-ar fi bine să fie doar 5 care să lucreze cu publicul și după ora închiderii să facă și casa și masa și tot?
Revin : plătesc amenda de 6 lei. “Bun. Și acum că am plătit-o, nu îmi opriți conturile, nu-mi blocați cardurile, nu? Adică, apare în sistem că sunt curat”
Îmi zice doamna că nu e chiar atât de simplu. “Păi de ce nu e simplu? Nu dați două click-uri acolo și nu mai am datorii la Stat? Că doar v-am plătit!” Îmi zice că am plătit, dar sistemul nu ia așa în evidență plătitorii. Că trebuie să mă duc cu chitanța la sala 1 ca să îmi ia acolo în primire amenda plătită. Stau iar și mă gândesc în sinea mea …

Colac peste pupăză … ajung la Sala 1. Văd iar un aparat pentru bonuri de ordine. Încerc iar să iau și eu un număr de ordine. Când aud de lângă mine : “Lăsați, domnul. Ce căutați?” Nu-mi vine să cred. Un tip tot cu ecuson în piept pe care scria mare numele lui și “INFORMAȚII” mă îndrumă să mă duc la ghișeul “INFORMAȚII”. Ajung la ghișeul “INFORMAȚII”. Și mă blochez … O întreb pe doamna de acolo … “Sărut-mâna, vă rog să mă scuzați, dar poate puteți să-mi explicați un lucru. Vedeți, dumneavoastră, aparatul acela din colț? Acela pe care scrie <> și <>? Da, exact. Acela. Apoi … îl vedeți pe domnul acesta care m-a îndrumat spre dumneavoastră și pe care scrie tot <>? Și acum vă întreb pe dumneavoastră, care stați într-un ghișeu pe care scrie <>, ce nu înțeleg eu la tabloul ăsta?”
Explicații : aparatul merge numai pentru numere de ordine, iar colegul pe care scria “INFORMAȚII” nu avea treabă în spate și a venit în față ca să ne ajute pentru că e ultima zi de depunere la declarații. Același lucru îl făceau și ceilalți 7 oameni aduși din spatele birourilor pentru a oferi oamenilor informații.

Singurul lucru care mi-a rămas în cap … SĂ SCOATĂ CINEVA NAIBII APARATELE ALEA DE NUMERE DE ORDINE DIN PRIZĂ, CA SĂ FACĂ MĂCAR AȘA ECONOMIE.

PS 1: Toți funcționarii care vineri dădeau sfaturi și îndrumau oamenii puteau să stea acasă, având în vedere că un aparat le făcea lor treaba

PS 2: Aparatele pentru numere de ordine și informații au fost instalate după ureche.

PS 3 : Lăsați pungi de semințe la intrarea în Palatul de Finanțe dinspre Piața Avram Iancu! Poate așa îi momim cumva pe cei patru portari să se mute la cealaltă intrare …

3 thoughts on “Ca la proști”

  1. Măi, român nerecunoscător… Dar de unde crezi că-ţi tragi umorul? Nu de la tantile de ghişeu?
    Poi de unde crezi că vine expresia “haz de necaz”? Iară dacă n-ar fi necaz, ar mai fi haz oare?…

    (Oricum, da, ştiu, “stau” peste drum de Finanţe şi-i mai vizitez din când în când. Cu dragul omului care-şi face ultimul drum.)

  2. Mihaela Hiticas

    …Bine ca e numai 6 lei amenda, ca nici eu nu mi-am depus-o anul trecut pentru 2008:D …. oau! nici pentru 2007 …ma rog… ma duc eu luni la Bistrita si o sa iti zic daca aici a fost mai ok 🙂 Desi sperante prea mari nu am.

  3. Trist, dar adevarat, din pacate. Am patit si eu ceva similar la Finante, numai ca eu am asteptat-o pe doamna functionar de la Informatii vreo 15 minute pana a venit de nu stiu unde. S-a ridicat si a iesit din ghiseu tocmai cand la rand asteptau vreo 5 oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.