Cluj-Napoca, un oraş … ca afară

  • by

Că tot a spus primarul Sorin Apostu că vrea să afle de la bloggeri cum poate fi îmbunătăţit oraşul, acum că ne-a pus oficial pe perete la Primărie, am zis să dau şi eu o mână de ajutor, pentru că şi eu visez la un oraş ca cele de afară.

Îmi place numele … să nu-l schimbaţi. Niciodată. Are o conotaţie mai specială. Nu sună banal. Sună mai degrabă ciudat, misterios chiar …

Vreau pietonale lungi pline de magazine de suveniruri, de tricouri cu Cluj, de reclame stradale cu “I love Cluj-Napoca”, de tineri care cântă în pieţele publice, de mimi şi de trupe de teatru stradal. De viaţă pe timpul verii şi de nostalgie iarna.

Vreau parcări pentru autocarele care să aducă turiştii şi să-i lase chiar în Centru. Într-un Centru plin de verdeaţă şi de hotspot-uri. Un Centru în care faţadele clădirilor să fie vopsite în nuanţe apropiate, să nu ne mai minunăm când la verde ţipător, când la mov, când la roz ori galben strident … Cred că se poate da o hotărâre de Consiliu Local în această privinţă (că la Sibiu s-a putut) .

Ridicaţi garajele din tot oraşul. Construiţi parcări în fiecare cartier. Pentru ca să putem respira mai bine. Să avem parte de mai multă verdeaţă, mai multe terenuri de baschet, fotbal, tenis, parcuri de joacă pentru copii. Pentru cei care nu locuiesc la case cu grădini.

Construiţi, vă rog din suflet, o sală polivalentă cu peste 5.000 de scaune. Undeva în apropierea Centrului. Că aş vrea să aud şi eu de spectacole cu nume grele la mine în oraş.

Transformaţi ştrandul Sun, care e în subordinea Regiei Autonome a Domeniului Public, într-un punct de atracţie aidoma ştrandului Weekend din Târgu Mureş. Ţineţi-l deschis în nopţile de vară până spre dimineaţă. Oferiţi alternative şi clujenii sigur vor răspunde.

Cartier economico-financiar. Cum parizienii au ridicat La Defense la circa 15 minute de centrul oraşului, transformând zona totodată într-una de perind turistic, sugerez ca şi cartierul Mărăşti, zona Dorobanţilor-Alexandru Vaida Voievod, să se dezvolte în aceeaşi direcţie … blocuri de spaţii de birouri etc.

Aştept cu nerăbdare să văd ce se va întâmpla la vară în zona Canalului Morii. Că proiectul îl ştiu pe dinafară de pe vremea când mai lucram în presă.

Vă rog nu mai lăsaţi daltoniştii să se ocupe de amplasarea luminiţelor de Crăciun pe străzile oraşului. Nu suntem Floreşti sau Mociu ca să avem albastru ţipător în Centru. Încercaţi ceva mai … austriac … luminiţie albe calde … simple … sunt de neegalat.

Nu mai daţi autorizaţii de funcţionare pentru case de pariuri sportive, cazino-uri, magazine second-hand (haine sau telefoane mobile sau mai ştiu eu ce), case de amanet ş.a.m.d. Că strică tot aspectul. Şi amendaţi comercianţii care îşi bat joc de vitrine.

Organizaţi concursuri de tot felul pentru clujeni : Cel mai curat cartier, Istoria Clujului etc.

Când am scris ultima oară de Centrul de Informare Turistică de pe Eroilor, acolo nu lucra nici un vorbitor de limbă maghiară. Poate ar fi cazul să faceţi ceva.

Şi modernizaţi vă rog linia de tramvai. Dacă s-ar închide circulaţia auto în zona Teatrul Maghiar – Piaţa Mihai Viteazu … cred că tramvaiul ar arăta mult, mult mai bine în peisajul urban.

Mă mai gândesc şi la alte propuneri, dar până una-alta rămân un clujean din tată în fiu.

Vouă v-au mai trecut idei prin cap?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.