Clujul folkiștilor

Când eram adolescent peste tot unde intrai muzica era aceeași … Eminem, Dr. Dre, Snoop și 50 Cent erau la orice baracă, iar în celebrele Bianco&Nero sau O.K. unde mergeam doar la baluri liceene (alea de zi) boxele bubuiau de hip-hop. Încet, încet … au trecut la ATB și Scooter, cu puține influențe grecești, au început să fie la modă ritmurile house … Nu exista Janis sau MyWay, Stuff-ul sau Midi ori Boiler. Nu exista Obsession (nu că ar conta mult pentru mine). Azi au dispărut și ritmurile alea. Și oriunde te uiți să vezi din ce în ce mai multe afișe cu muzică sau concerte folk.Și peste tot e folk. Și toată lumea cântă folk. Și mai toate/toți își ocăresc foștii/fostele prin piese îngânate la chitară, la ceas târziu de seară.

Să nu mă înțelegeți greșit. N-am nimic cu folk-ul. Atâta doar că remarc că e peste tot … Și, între noi fie vorba, muzica bună mă face să zâmbesc sau măcar nu mă face să mă gândesc la lucrurile care nu mă lasă să zâmbesc într-un anumit moment. Folk-ul … nu prea. Poate pentru că n-am fost niciodată fan Phoenix, Pasărea Colibri, Nicu Alifantis & The rest. Cred că John Cusack a zis-o cel mai bine în fragmentul următor din High Fidelity.

 

Dar trecând peste asta, în Cluj toată lumea cântă folk. Nu rock. Ci folk. O fi de bine, o fi de rău? În ziua de astăzi toată lumea ascultă Oldies but goldies, toți participăm la Retro Party-uri. Asta dacă nu suntem fani electro, caz în care ascultăm toate beat-urile posibile și facem ochii mari cât cepele la toți artiștii cu denumiri ciudate. Ahh și la toate afișele ciudate … pentru a fi în trend … Cam astea sunt variantele, nu?

Parcă, uneori, mi-e dor de vremurile cu Bianco&Nero și cu O.K și Roland Garros. Și de chefurile studențești acasă la Robi sau la Botzan ori la All3, chefuri care au înlocuit cu succes lipsa cluburilor de azi. Chefuri la care noi n-ascultam folk, ci zâmbeam toată noaptea … 🙂 Să închei, totuși, într-o notă optimistă … 🙂

4 thoughts on “Clujul folkiștilor”

 1. Ai fost vreodata la vreun chef de folkisti? :))

  In alta ordine de idei, folkul il poti canta cu voce si chitara. Sa ai trupa rock e ceva mai greu. Asa ca, pana la urma, un Cluj mai folk e un Cluj cu mai multa muzica!

  1. Andrei, ideea e ca orice poți cânta cu voce și chitară. Că ritmul îl poți reproduce … lucru care se întâmplă și la celebrele concerte folk, unde ascultăm mai nou, rock folk-izat …
   Și nu am fost la un chef de folkiști… Dar aștept invitații 🙂

 2. Eu cand vin sa-mi pui electro, dubstep, dnb faci ochii ca cepele 😛
  Sau pui una si apoi o schimbi repede. Data viitoare o sa iti cer folk 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.