Conflictul aduce progres

  • by

Pentru că așa a fost întotdeauna. Anul trecut scriam despre comedia de la Comedy Cluj, despre bătaia de joc numită organizare și câte și mai câte. Acum se vede și rezultatul. Postul cu pricina a fost utilizat de o studentă la comunicare în lucrarea ei de licență. Mai jos redau pasajele din lucrarea Sorinei Dănilă care au avut în prim plan blogul meu.

Totuşi, jurnalişti din branşa celor care nu fac act de prezenţă la un eveniment pentru că aşa trebuie, ci pentru ca aşa consideră ei, au fost prezenţi la momente din cadrul Comedy şi ne-au transmis o parte din impresiile lor.

Este cazul bloggerului clujean Andi Daiszler care a scris pe blogul său – www.daiszler.ro, un articol preluat ulterior şi de citynews – www.citynews.ro. Acest articol, este, după părerea mea, de departe cel mai bogat ȋn informaţii din ce a ȋnsemnat Comedy ȋn realitate. Spun ȋn realitate deoarece limbajul ȋntalnit pe un blog ȋn general, reflectă realitatea şi numai ea, fără insinuări sau alte interese de altă natură implicate.

Aşadar, articolul denumit Comedy Cluj, scurte observaţii, se dovedeşte a fi mai mult decât punctarea succintă a unor aspecte din cadrul festivalului; reprezintă o redare fidelă a amănuntelor care au descoperit lipsa de organizare, per ansamblu, lipsa de originalitate, prin comparaţia cu TIFF, etc; dintr-un paragraf al articolului reiese că relaţiile dintre Comedy si presa clujeană, nu au fost fructuoase, festivalul neavând, astfel, vizbilitate ȋn rândul mass-media.

Zice presa … nu eu … ca daca se ocupa cineva competent de relatia cu media poate ca era mult mai vizibil festivalul. Poate ca mobilizarea era mai mare daca intalnirile cu presa nu erau anuntate cu o ora inaintea evenimentului …”.

Din punctul meu de vedere, format ȋn urma parcurgerii unui număr suficient de ȋnsemnat de lucrări de referinţă ȋn domeniu, situaţia ȋn care un jurnalist afirmă că o anumită organizaţie nu are vizibilitate ȋn fata celorlalţi jurnalişti, adică a colegilor săi de breaslă, ȋnseamna un deficit enorm de imagine, o pierdere incomesurabilă care nu este de dorit nicicând, cu atât mai puţin ȋntr-o primă ediţie de desfăşurare a unui eveniment precum Comedy.

Daiszler nu se opreşte aici. Ȋn mod surprinzător, punctează existenţa unor conflicte deschise, certuri, ȋntre coordonatorul departamentului de Press&PR al Comedy, şi un redactor al ziarului Monitorul. Ȋn mod asemănător, şi ȋn această situatie ȋmi susţin ideea exprimată mai sus.

Bloggerul a avut, deasemenea, informaţii legate de o presupusă intervenţie a preşedintelui festivalului – Sorin Dan – ȋn textele trupei de stand-up comedy care a susţinut un număr ȋn cadrul Galei de ȋnchidere.

“Toate gafele au fost tratate fenomenal de Dragos Pop si Patricia Nedelea de la ESUA (a lipsit Adrian Cucu) in stand-up-ul de final, unul savuros de amuzant, realizat ca la carte. Cu toate acestea, sursele mele spun ca Sorin Dan s-a bagat si in textele lor, care faceau haz de organizarea festivalului, de pseudo-invitatii internationali, de cate si mai cate. Pana la urma lumea din sala chiar s-a distrat, insa nu stiu exact cum s-a finalizat micul scandal dintre ESUA si Sorin Dan. Ce-i drept … s-a cazut la pace!”

Ȋn baza acestor afirmaţii, putem deduce că preşedintele, Sorin Dan, a dorit cu orice preţ să creeze el ȋnsuşi o imagine a festivalului, prin controlarea tuturor mecanismelor multiplicatoare de imagine si de informaţie despre Comedy.

Din păcate pentru dânsul. dar şi pentru succesul mult mai mare pe care ar fi putut sa ȋl aibă acest eveniment, iniţiativa de a reda o imagine aparent impecabilă unui lucru care nu are defapt această ȋnsuşire, este o tehnică la care aplici doar pentru a te afunda şi mai mult ȋn nereuşită.

O parte din aspectele pomenite aici, dar şi altele, se vor regăsi şi ȋn parererile persoanelor care au trăit festivalul din interior – voluntarii departamentului Press&PR – care mi-au ȋmpărtăşit din impresia pe care această primă ediţie a festivalului le-a lasat-o ȋn minte.

Iar celor care s-au ocupat de organizare le propun să mă ia anul ăsta în organizare, voluntar, măcar pe relația cu presa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.