Cum să nu iubeşti Austria?

Austriecii au introdus de vreo câteva sezoane încoace Asigurarea de Zăpadă, asta în contextul în care şi-au dat seama că trebuie să îşi fidelizeze turiştii şi mai ales să atragă turişti noi. Asigurarea de Zăpadă costă de regulă 10% din orice sejur de iarnă plătit integral în avans şi se referă la faptul că, în caz de vreme foarte caldă şi nici un strop de zăpadă, turiştii care se vor considera dezamăgiţi îşi pot recupera integral banii plătiţi pentru sejur. Aşadar, cum să nu iubeşti Austria?

Anul trecut am prins prima zăpadă în Austria. Am intrat pe la 5 dimineaţa în ţară. Era totul verde încă, iar la radio se anunţa cu mare tam tam că în noaptea ce avea să vină vor cădea primii fulgi adevăraţi de zăpadă. Era prin 8 sau prin 9 decembrie. Iar la radio se anunţa deja şi stratul de zăpadă estimat că se va depune în staţiunile importante, iar un ascultător a intrat în direct, spunând că a văzut deja mişcare în staţiunile din Tirol, unde magazinele de profil îşi prelungeau programul. Totul, din cauza zăpezii anunţate. Iar zăpada a fost într-adevăr cea anunţată.

Seara ne-a prins în cea mai spectaculoasă pensiune din întreaga lume, aşa cum îmi place să cred, în Seewalchen am Attersee (localitate de vreo 1.000 de locuitori), la vreo 50 de km de Salzburg, la poalele Alpilor, care străluceau peste tot la orizont. Iar dimineaţa ne-am trezit într-o poveste de Andersen. În poeziile lui Coşbuc şi Alecsandri. În neştire.

Şi totul era alb şi pur şi totul se derula aşa cum anunţase crainicul la radio. Şi-ţi râdea sufletul de nostalgie şi de bucurie.

Sper să revăd Austria cât de curând, mai ales că un prieten bun mi-a trezit în această seară nostalgia pentru tărâmul verdelui şi al albului de basm.

PS : Ofertă de Rev : Cazare 16-17 euro de persoană în Slovacia, la 1 km de cea mai mare staţiune de schi de la ei. 510 km distanţă de Cluj, minimum 3 nopţi cazare. 8 locuri libere.

4 thoughts on “Cum să nu iubeşti Austria?”

 1. @ Serghei : 🙂 sa te auda cine trebuie 🙂
  Şi se spune că nemţii sunt reci. Anul ăsta când am ajuns la aceeaşi pensiune la care am stat anul trecut, m-a recunoscut tipul de la recepţie şi ne-a oferit o reducere 🙂

 2. Asa este ..ca in povesti..
  pe langa tot ce ai povestit tu …mai au si drumuri + canalizare la peste 1600 ma altitudine…
  Zapada pe partii cosmetizata in fiecare seara, de zici ca e pusa cu penseta …
  Atmosfera, cultura.
  Pana sa vizitez Austria (tot zona Salzburg la vreo 80 km departare) imi tot spuneam ca e pacat sa te intorci in acelasi loc, cand sunt atat de multe locuri frumoasa pe lumea aceasta, dar mi-am schimbat parerea si Austria este tara unde m-as intoarce si reintoarce an de an!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.