Curtea vecinului a devenit mult mai frumoasă

Aș vrea să vă văd pe voi, aceia care toamna trecută ați exclamat într-un glas “URA!” la ridicarea gardului metalic și la “redarea” Pieței Unirii locuitorilor municipiului Cluj-Napoca. Aș vrea să vă văd pentru a vă spune că nu sunteți și nu veți fi niciodată clujeni. Pentru că nu poți să fii de acord cu un asemenea rahat în mijlocul orașului și apoi să te declari mândru. De piatră, dale și praf… Scriu aceste rânduri scârbit de ceea ce a ajuns Punctul Zero al Capitalei Transilvaniei.

Piața Unirii a fost mereu “Matei”. Și va fi mereu “Matei”. Eu am crescut în “Matei”. La 15-16 ani îmi cocoțam șezutul la lăsarea serii pe gardul care înconjoară Sfântul Mihail în așteptarea celorlalți zmei. Ne întâlneam în “Matei”, acolo unde vineri și sâmbătă seara era plin ochi de puțoi ca noi. Și așa cum atunci îi ziceam “Matei”, noi, clujenii, îi vom spune Matei și peste 50 de ani, atunci când nepoții ne vor întreba de “Matei”.

Și “Matei” a fost mereu verde, indiferent ce încercați voi să înțelegeți din asta. A fost plin de verdeață, după modelele occidentale.

Așa a fost Matei atunci, cândva, atunci când parcă și bunul simț se simțea bine pe străzile orașului  …                                                                             

Așa arată Clujul astăzi …

Verdeața a fost înlocuită cu dale, piatră cubică și pavaj stradal. O fântână arteziană a luat locul florilor colorate, iar copacii au fost făcuți bănci. Pe lângă un peisaj dezolant, transformarea Pieței Unirii în ceea ce se vede în imaginea de mai sus va aduce la vară mai multe neajunsuri clujenilor, adică celor care locuiesc an de an în această urbe.

 • Căldură insuportabilă. Dacă anul trecut temperaturile la Cluj au trecut și de 38 de grade Celsius, vă garantez că vara care vine temperatura la sol în Piața Unirii va bate către 50. Nu îți trebuie o diplomă ca să știi că piatra se încălzește de la Soare și reține căldura, eliberând-o treptat …
 • Zgomot mult amplificat. Arborii, fie ei și 3 sau 7 câți mai erau în Piața Unirii, au darul de a reține zgomotul puternic. În schimb, noua față a Pieței Unirii, asemănătoare unui stadion flancat de biserica Sfântul Mihai, are norocul de a amplifica sunetul, tocmai din cauza construcției, a dalelor de beton și a lipsei oricărui arbore.

La doar 150 de kilometri de Cluj-Napoca, lucrurile arată așa …

În imagine e Centrul Oradiei, văzut dinspre Nord înspre Sud. Fotografia a fost realizată acum o lună, însă sunt sigur că astăzi totul e mult mai verde. Doar e oraș european.

Tot în Oradea, tramvaiele nu fac gălăgie când circulă pe mijlocul drumului, iar călătorii nu aleargă duminica într-un glas până la ghișeul de bilete ca nu cumva să plece doamna și să-i lase fără dreptul de a circula pe mijloacele de transport în comun …

În cazul în care nu v-ați prins, în a doua imagine aveți un automat de bilete și abonamente de călătorie pe mijloacele de transport în comun din Oradea.

Și primarul de acolo nici măcar nu e PDL-ist.

Cineva ar trebui să îi tragă la răspundere pe toți cei care s-au ocupat de aceste “dezvoltări” …

După ce Piața “Avram Iancu” a fost transformată în chiciul de azi pentru orgoliul lui Funar și Boc, acum au lovit în plin și în “Matei Corvin” …

Odihnească-se în pace, alături de bunul simț, moralitate, decență și arta frumosului!

7 thoughts on “Curtea vecinului a devenit mult mai frumoasă”

 1. @ Dan S. : Mi-e ciudă pe focşănenii veniţi să strice oraşul. Degeaba vin delegaţii din toate ţările posibile la Primăria Cluj-Napoca, degeaba vin ei cu poze şi fotografii ale pieţelor puse la punct şi alte lucruri, că tot dala de beton e la mare preţ pe Someş…
  Zic Bravo! pentru Piaţa Muzeului, dar o foarte mare Ruşinică, atunci când vine vorba despre Avram Iancu şi Matei Corvin.
  În mod evident cei care proiectele astea sau cei care pun în aplicare proiectele, vorba lui Gheghe, suferă la capitolul neuroni … drept dovadă vezi TERMOPANELE din Bastionul Croitorilor …
  Aşa că propun referendum local sau măcar o dezbatere publică data viitoare când va mai vrea cineva să mai realizeze câte o modernizare a unei pieţe clujene … tare mi-e frică de Mihai Viteazu …
  @ cru : Utilitatea aia publică nu va fi niciodată dovedită. Spre deosebire de Sibiu, unde în Piaţa Mare se desfăşoară concerte, ori Braşov unde lucrurile stau identic, îmi va exploda o venă în ziua în care Anda Adam şi Voltaj vor concerta lângă Matei Corvin … Pentru că nu poţi şi nu ai cum să faci aşa ceva …
  Încetul cu încetul, proiectul ăla a lui Funar cu tunelul pe sub Feleac nu mi se mai pare chiar atât de fantezist …

 2. pai, sa ramana numa’ Craisoru’ slutzit si unguru Mathias drept si frumos?! ce vorbesti…

  si cum iti permiti tu, un neofit, un niflist, sa critici piata premiata la nivel european. deci eu cred ca esti rautacios.

  vrei sa-ti spuna arhitectii? inca “nu si-a dovedit utilitatea publica”…

 3. TRUE !!! Eu nu inteleg pe cine dai tu vina (?!). Vina este EXCLUSIV a ‘clujenilor’ . A Clujenilor veniti de la sate la oras si care sunt satuli de natura, de verde. Si care vor cat mai mult beton pentru a avea sentimentul suprem ca sunt oraseni, si nu mai sunt tarani !!!!

 4. eu nu-i mai zic “Matei”. acum e “La Ciment”. în partea dinspre Eroilor au greşit alinierea cu trecerea de pietoni, chiar aşa de dificil era să arunce o privire peste gard?
  să-ţi mai spun o poveste: o tipă a făcut proiectul pentru piaţa Avram Iancu. lucrarea a costat (parcă) 2 mil. jum’ate de euro, potrivit şi evaluării iniţiale. la inaugurare, fetiţa noastră a observat că lipseau nişte elemente din proiectul ei, respectiv cam 60%, pe aceeaşi sumă cheltuită. de ruşine faţă de primărie şi faţă de rezultatul final, nu şi-a mai trecut piaţa în portofoliu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.