Despre concertul anului si presarii clujeni

Concertul anului la Cluj-Napoca a fost pentru mine fără doar și poate AC/DC Live la București. Asta pentru că dacă nu a fost prezentă jumătate de Cluj, măcar sfert sigur a semnat condica. Spun asta nu pentru că n-ar fi venit cei de la Iron Maiden în inima Transilvaniei și nici pentru că nu aș fi avut bilete la epicul eveniment. Ci pentru simplul fapt că în loc să ajung la concert, mi-am petrecut 4 ore din viața parcurgând aproximativ 8 kilometri de drum național și european, blocat efectiv din cauza concertului.

Așadar … strașnică organizare.

Cred că până acum nimeni nu s-a întrebat de ce era nevoie să se blocheze ditamai jumătate de drum național și european pe aproximativ 500 de metri pentru un concert. Ceea ce mi se pare bizar. Mai ales că dacă scena era amplasată în partea cealaltă a parcării Polus, cu spatele chiar lângă iarba verde de lângă, calvarul șoferilor putea fi evitat. Dar cred că în scenariul descris de mine, nu s-ar mai fi putut gestiona corespunzător afluxul de plătitori de bilete, respectiv, neplătitorii ar fi staționat chiar pe lângă scenă, pe terenul care nu aparține Polusului și, astfel, nu ar fi putut fi controlați sau monitorizați.

Stau și mă întreb dacă ar fi organizat cineva o mare întrunire a maneliștilor, un festival balcanic al lăutarilor de la nunți în parcarea Polus și ar fi blocat jumătate de drum european, oare ce s-ar fi întâmplat. Păi cred că ar fi făcut deliciul presei, cocoțată pe gardurile de protecție, cu relatări live din 5 în 5 minute. S-ar fi legat de orașul premierului, comentatorii din studio ar fi dat replici de genul “Păi dacă în orașul lui Boc se închid șoselele pentru manele, la ce să ne așteptăm din partea lui la cârma țării?”. Iar opinia publică ar fi boicotat tot ce s-ar putea boicota la un astfel de eveniment, în ciuda fotbaliștilor cu bilete în primul rând.

Vorbesc, bineînțeles, de un caz ipotetic. Pentru că realitatea, cu secțiunea de 500 de metri de DN1/E60 (statistic cea mai aglomerată șosea din România pe orice interval orar) blocată și traficul deviat pe o singur sens mă lasă fără cuvinte. Și de acolo fără amintiri de la concertul celor de la Iron Maiden.

În orice altă țară europeană care se respectă, nimeni nu cred că ar fi semnat o aprobare pentru închiderea șoselei chiar și pentru 500 de metri și devierea traficului pe un singur sens, cred că autoritățile le-ar fi spus organizatorilor să găsească un alt format, să înghesuie gloata altfel, doar doar să nu se închidă șoseaua.

Ce mă lasă rece e că nici un reprezentant al presei nu s-a interesat despre coloana de mașini de circa 7-8 kilometri care se îndrepta duminică, 15 august, cu circa 1,5 kilometri pe oră spre Cluj-Napoca. La ora 7.20 eram trecut de OMV-ul din Gilău. Asta ca să înțelegeți cât timp am irosit pentru un concert.

Nu vreau să spun nimic mai mult despre concert. Nu știu dacă s-a auzit bine, dacă au cântat sau nu live toate piesele, mă refer în special la cea mai așteptată din repertoriul lor, că doar o dată au cântat în inima Transilvaniei.

Vreau doar să vă spun că 30 de TIR-uri au adus cu ei cei de la AC/DC în mai la București. Show-ul a durat mai bine de două ore. Biletul a fost 130 de lei. S-a văzut și s-a auzit absolut minunat. Boxe ancorate de stâlpi erau din 100 în 100 de metri pe două rânduri, iar tricoul vibra pe mine, chiar și la circa 300-400 de metri de scenă.

Știu că deși am făcut 400 de kilometri în acea zi pentru concert, am găsit parcare la aproximativ 10 minute de Piața Constituției, care într-adevăr a fost închisă, însă nu reprezintă nici un drum european sau național. Iar la 10 minute după concert, mașinile deja circulau pe una din artere.

Și știu că a fost cel mai urmărit concert din România în acest an, cu peste 56.000 de bilete vândute în avans și alte câteva mii vândute la intrare.

Și în București în acea duminică se circula mai mult decât acceptabil. Ceea ce nu se putea spune și despre Cluj-Napoca pe 15 august.

Și apropo de presarii clujeni, mă întreb cum de a apucat Rareș Bogdan să ia microfonul în mână la protestul organizat de APPC. Nu s-a sesizat nimeni?

Noapte bună, Cluj-Napoca!

4 thoughts on “Despre concertul anului si presarii clujeni”

 1. Pan` la urma, concertul anului a fost AC/DC la Bucuresti.
  Cu privire la Cluj, alte concertele rock se anuleaza, trupa mayhem ce urma sa ne incante in fostul Music Pub, spre exemplu. Biletul in valoare de 65 lei s-a returnat fara probleme, pubul a fost plin ca pe vremuri, dar putin nostalgic.
  Apropo de “o mare intrunire a manelistilor”, cunosc unul care a ramas blocat la Polus in timpul concertului Iron Maiden, iti dai seama prin ce a trecut el?
  Te salut si eu, am fost colegi la Jurnalism, una dintre restul.
  By the way nice Blog 🙂

 2. 1. ei asa stiu ca ei au gestionat traficul, am vazut cu ochii mei. daca m-am inselat, asta e, imi asum greseala.

  2. Atat ca patron de media cat si ca jurnalist R.B. avea dreptul sa fie la miting, avea dreptul la exprimare. Nu doresc sa il apar ca stie sa o faca si singur dar mi se pare destul de grav ca un alt fost jurnalist sa fie interesat de “cum a apucat sa puna mana pe microfon? Te asigur ca au vorbit si multi altii, asa cum arata pozele de pe siteurile ziarelor. Te rog sa te uiti atent la ele. Orice participant putea sa zica cateva cuvinte. Unii au facut-o altii nu.
  Cu asta inchei, nu am timp sa fac polemica cu tine, am treaba.
  Te salut

 3. Tibi F:
  Cred ca in privinta lui Rares Bogdan, cuvintele tale la fata locului au fost “struto-camila”, mai ales ca reprezenta si patronatul si bietul jurnalist silit sa stea cu darile la coada.
  Deci … in cazul tau, macar de s-ar arata multi viteji dupa razboi.

  Mai mult, Tibi, daca scena Maiden ar fi fost pozitionata in extrema cealalta a parcarii, nu ar fi fost nevoie de inchiderea sectiunii din DN1. Un gard de protectie pe partea stanga ar fi fost suficient pentru o asa multime, deviata ulterior pe breteaua Polus-Cluj. Si nu cred ca Politia Rutiera vine cu propuneri de inchidere a unui Drum European, mi se pare cel mai tare raspuns.

  Pace.

 4. SALUT
  1. a fost poate singura deficienta a concertului maiden si de asta e raspunzatoare Politia Rutiera. alta cale de acces nu era oricum spre Polus, deci e retorica intrebarea ta.

  2. Am fost si eu la miting si cred ca a fost bine ca oricine sa ia cuvantul si sa isi spuna off-ul. Au fost invitate TOATE persoanele afectate de impozitarea retroactiva pe drept de autor (cazul meu) si de statul la trei cozi lunar. Pacat ca nu ai venit si tu!

  3. Rares e om de marketing si de imagine, isi vinde imaginea la maxim. Tu ce a fi propus, smulgerea microfonului sau exilatea pe o insula??

  sa lasam odata talibanismele astea Andi, nu duc nicaieri!

  DUPA RAZBOI MULTI VITEJI SE ARATA, E PLIN DE DINASTIA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.