Despre presă. Sau ce a mai rămas din ea

  • by

Mutările din ultima perioadă din presa clujeană nu s-au lăsat fără urme, din punct de vedere editorial. Sau fără victime. Pentru ca astea două merg mână în mână, de regulă.
La Realitatea TV Cluj avem parte în fiecare zi de știrile din Ziua de Cluj din aceeași zi, doar cu imagini. Exact aceleași, făcute, însă, de reporterii de televiziune, nu de cei care au scris materialele în ziare. A apus vremea în care stătea cineva și își măcina creierul pentru un material, se gândea la o comparație cu un subiect din trecut, pleca să caute povestea pe stradă, încerca să găsească autorul unui film postat pe Youtube, citea presa din alte județe pentru materiale care s-ar preta și Clujului, făcea niște calcule personale pentru o statistică etc. În fine, a trecut mult timp de pe vremea când măcar se încerca.

Pe vremea când lucram la Monitorul de Cluj mă opuneam cu mare îndârjire ședințelor de redacție, în care lumea venea cu propuneri și în care subiectele erau analizare și disecate pe masa redacției. Principalul meu argument era că fiecare își știa felia și știa ce și cum trebuie să aducă la ședința de la prânz, cea în care se decidea ce și unde intră în ziar.
Acum, văzând știrile Realității TV Cluj cu Ziua de Cluj în mână, nu înțeleg de ce nu se fac astfel de ședințe, în care oamenii să fie încurajați să vină cu propuneri, cu idei. Mai ales în cazul Realității TV Cluj. Să construiască și altceva decât paginile din ziar. Să le fie interzise ziarele locale înainte de prima ședință de dimineață și orice subiect care apare deja tratat acolo să fie considerat o alternativă la știrile din jurnalul zilei. Căci, altfel … oamenii vor înțelege, mai devreme sau mai târziu, că nu are nici un rost să te uiți la știri la ora 18 ca să vezi ce puteai deja afla de pe site încă din seara precedentă.

Îmi amintesc acum de materialul Cristinei Pârvu, dacă nu mă înșel, cel cu taximetriștii agresați, pe care l-am citit luni dimineața pe site-ul Ziua de Cluj, iar la știrile de la ora 18 am revăzut materialul pe Realitatea TV Cluj.  Idei pentru materiale ar fi o groază. Bag mâna în foc că reporterul PRO TV Ovidiu Oanță a stat în fața Tribunalului București mai bine de o lună de zile toamna trecută, producând zilnic materiale din domeniul juridic pe bandă rulantă. La Cluj-Napoca, Mihai Bacalu mai avea obiceiul ăsta.

La NCN noua conducere a venit cu oameni noi. Felicia Gherman, care se ocupa de realizarea jurnalelor de știri, a plecat de îndată ce Liviu Alexa a preluat conducerea postului de televiziune. Locul ei a fost luat de Anca Dinu, jurnalistă care acum a revenit la NCN. Nu am lucrat personal cu Felicia, dar țin minte și acum ce le cerea reporterilor pe care îi supraveghea și mai țin și acum minte materiale gândite de ea, atât pe vremea când era la Antena 1 Cluj, cât și după ce a trecut la NCN Cluj.

Luni am aflat și de plecarea lui Ciprian Aron din echipa NCN. Despre Cipri Aron nu pot să spun mare lucru. E unul dintre acei moderatori care rămân neobservați. Nu am motive să-l critic sau să-l laud și cred că asta spune multe. Așa ar trebui să fie un moderator bun, invizibil pentru public.

N-am mai avut ocazia să mă uit la un jurnal NCN de multă vreme, așa că nu pot încă să spun nimic. Doar că nu aș vrea să revăd aceeași situație la NCN/Servus ca și Realitatea TV/Ziua de Cluj. Că nu ar da foarte bine.

Încă ceva, ceva ce nu cred că a fost notat pe undeva. Țin minte că am citit și eu pe blogul lui Liviu Alexa despre numele mari pe care le-a adunat cu timpul în jurul său. Nu mai contenea cu laudele la adresele lui Sorin Grecu, Mihai Bacalu, Ciprian Rus ș.a. Doar că nimeni nu a sesizat că numele acestea nu mai fac parte din rândurile PRESEI BUNE de multă, muuuultă vreme.

În rest, Ziua de Cluj rămâne din punct de vedere editorial cel mai bun cotidian clujean, departe de concurență. Nu văd de ce aș da 1 leu pentru programul de cinema intitulat Servus Cluj, mai ales când încă ai la dispoziție un produs precum Adevărul de Seară.

În privința online-ului ftr.ro reprezintă un compromis mult mai ușor de acceptat decât citynews.ro. Cel puțin, din punctul meu de vedere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.