Generatia mea

Încă n-am schimbat lumea, dar jur că suntem mai ai dracu’ decât ați crezut la început și încă nu ne dăm bătuți …

În 2008 am terminat Facultatea de Jurnalism vreo 160 de colegi. Cifra nu e bătută în cuie, pentru că nu îmi amintesc exact acum numărul exact. Cert e că din ăștia 160 de colegi, vreo 10-15, hai maximum 20, lucram în presă la vremea respectivă. După imediat doi ani de la absolvire nu cred că mai lucrăm 10 în presă … despre restul știu doar frânturi …

Mihai Hendea, Alexandra Țîra, Laura Călugăr, Oana Todea, Mircea Cozma, Cristi Jacodi, Cătălin Suciu, Carmen Kallos, Mihaela Hiticaș, Ioana Baboș, Elza Almasi, Ancuța Stăvar, Radu Neag, Adrian Vultur, Vlad Măcicășan, Andra Lupou, Alexandru Covașă, Teodora Păcurar, Bogdan Buburuz, Robert Gal-Pal, Adina Rastei și alții au lucrat la un moment dat în presa clujeană.

Unii au produs adevărate valuri cu materialele pe care le-au scris … cum e cazul lui Covașă de la Informația de Cluj, cel care a rămas 24 de ore blocat în Casa Poporului, lucru care a dus la demiterea șefului pazei de acolo.

Astăzi, în presa clujeană îi mai recunosc pe Laura Călugăr, Oana Todea, Mircea Cozma, Carmen Kallos, Ioana Baboș, Elza Almași, Ancuța Stăvar, Radu Neag, Vlad Măcicășan, Robert Gal-Pal și Andra Lupou (dacă am uitat pe cineva să-mi fie cu iertare) …

S-au scurs nici doi ani de la absolvire. Circa 5% dintre cei care s-au înscris în 2005 (200) la Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca lucrează în presa locală. În națională nu știu pe nimeni (cu iertare să-mi fie), iar prin alte județe am mai auzit de vreo 2-3 colege … În total, să spunem că aproximativ 8% dintre cei care s-au înscris la cursurile Facultății de Jurnalism lucrează în presă (per total) … Iar majoritatea s-ar lăsa mâine dacă ar găsi altceva …

Dar și vești bune. Dintre cei care au părăsit presa, câțiva o duc foarte bine :

Cătălin Suciu este purtătorul de cuvânt al clubului de fotbal Universitatea Cluj.

Mihaela Hiticaș este purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

Alex Covașă este recuperator (sau era, ultima oară când am vorbit cu el), în sensul în care preia mașinile pentru care nu s-au achitat ratele de leasing sau de credit bancar.

Teodora Păcurar este masterandă la Facultatea de Teatru și Televiziune, iar Mihai Hendea este voluntar pentru Let’s do it, Romania!

Bogdan Buburuz este foarte activ în blogosferă, iar despre Adrian Vultur am crezut mereu că are un blog conceput cu o foarte mare influență … sexuală …

Iar restul colegilor mei de facultate și de presă încearcă încă să schimbe lumea … Ajutați-i și voi!

photo sourse : https://taig1.com/what-others-are-saying/

22 thoughts on “Generatia mea”

 1. Aaaandi Daiszler! Aaaandi Daizler! :))

  P.S. Si acum, dupa modelul festivitatii de la Jurna “generatia mea”, iata urmatoarele versuri, dedicate sefului nostru de an 😛 cel moral, adica Andi:

  “Foaie verde de stejar,
  Andi este genial:
  Stie, face, drege, scrie,
  Cuvintele ce devin stire.
  Are blog si topuri multe,
  Intelese, dezbatute
  De ziaristi sau fosti colegi
  Ce pe Andi-l urmaresc.
  ….Cu interes”

  🙂

 2. fabuloasa filmarea. Cu multi dintre acesti copii am lucrat, oameni de calitate multi. Traiasca “generatia asteptata” ! Traiasca si expiratzii!

 3. Mi-a placut la Cluj, pacat ca a trebuit sa plec, dar toate se intam pla cu un motiv;) la mine unul excelent. Mi-a placut de voi, colegii mei. Recunosc: pe unii chiar i-am iubit, pe altii inca ii mai iubesc 🙂 Dar n-or sti niciodata 😛

  In alta ordine de idei, succes noua si celor care se incumeta sa dea la Jurnalism… si mai ales celor care reusesc sa si profeseze. Eu zic ca trebuie sa fim mandri de noi si ma bucur ca facem parte din aceeasi “generatie”.

  Oricum, am avut cea mai faina absolvire 🙂

 4. Chiar “foarte activ în blogosferă” n-aş zice, da’ ce să fac dacă masterul ăsta e aşa de solicitant?
  Legat de majoritatea aia care s-ar lăsa de presă… s-o facă! Sunt alţii, care stau pe tuşă, şi ar vrea să revină în peisajul ăla, cu toate bunele şi relele. Că le place!

 5. Evenimentul lui Hendea s-a amanat, din cauza conditiilor meteo. Cred ca de nervi isi va da demisia din functia de inalt-voluntar :))
  Iar eu lucrez in presa centrala. Uneori. Si de la Cluj. Ca si Laura, Robi, Carmen sau Vlad 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.