Multumiri primarului focsanean Sorin Apostu

Motivare :

Prezenta cuvantului “focsanean” in titlu e necesara, mai ales pentru ca prezinta o realitate netaxata de nici un reprezentant al presei clujene. Va redau practic, in opinia mea, felul in care presa trebuia sa puncteze evenimentul urmator: la inaugurarea  Pietei Unirii din Cluj-Napoca, primarul focsanean Sorin Apostu le-a spus clujenilor ca noua infatisare a pietei istorice e una europeana, de bun gust.

Citeam pe site-ul publicatiei (sau ce o fi ea/el) Somes Info o scrisoare absolut fabuloasa trimisa de un gherlean ilustrului edil portocaliu din zona, Ovidiu Dragan. Am sa o redau mai jos, dar citind-o m-a lovit si pe mine intrebarea : eu pentru ce i-as multumi primarului focsanean al municipiului Cluj-Napoca, domnului Sorin Apostu?

Cuvintele de mai jos ii apartin lui Virgil Mureşan din municipiul Gherla.

Mulţumiri

NB. Această opinie este un pamflet. Orice asemănarea cu personaje şi întâmplări reale este strict întâmplătoare.

Mulţumim d-le primar pentru cei 15 cm cu care s-a înălţat DN din oraş! Şi pentru posibilitatea de a ne testa suspensiile maşinilor la intrarea şi ieşirea de pe străzile adiacente acestuia!
Mulţumim pentru parcările nou amenajate pe artera principală a oraşului. Şi pentru gropile şi mocirla din acestea! (n.b. a se vedea parcarea – dacă se poate numi aşa – din faţa Grădiniţei “Spiriduşii”)
Mulţumim pentru cele 20 de minute necesare a face 300 m pentru a-ţi lăsa copiii la grădiniţă, în drum spre serviciu! Şi pentru cele 25 zile rămase până la deschiderea “grădiniţelor reunite” din parc!
Mulţumim pentru locurile de parcare şi modul cum aţi soluţionat această problemă în zona blocurilor! Şi pentru curăţenia din zonă, pentru câinii vagabonzi şi ţiganii gunoieri, pentru mirosul de la “rampele ecologice”.
Mulţumim pentru borduri! Sunt înfloritoare şi asimetrice ca într-o pictură cubistă!
Pentru ce să vă mai mulţumim?
Pentru răspunsuri de genul “vom ţine cont de sugestii…”, “se va rezolva…”, “aveţi răbdare…”, etc. . Previzibile!
Vă mulţumim şi pentru multe, multe altele, pentru liniştea, siguranţa şi confortul cetăţeanului, pentru creşterea calităţii vieţii, pentru serviciile de care beneficiază … şi nu în ultimul rând pentru că poate să râdă. Din nou!
Vă mulţumim şi pentru al treilea mandat!
Dacă citind această opinie a unui simplu concitadin al Dvs. v-aţi pierdut din timpul afectat altor activităţi, vă mulţumim!

Nu a trecut mult timp pana sa apara si raspunsul idilului, unul gandit probabil de cineva de la departamentul comunicare, din cauza ca edilul nu prea le are (parerea mea) cu pamfletul :

Stimate cetăţean,
Dacă credeţi că Gherla este centrul universului şi alt oraş nu merită o asemenea investiţie ,
Vă înşelaţi.
Dacă credeţi că lucrările s-au terminat şi intrările nu se vor face,
Vă înşelaţi.
Dacă credeţi că la construcţia grădiniţei au picat bani din cer,
Vă înşelaţi.
Dacă credeţi că putem muta copiii fără a asigura dotările,
Vă înşelaţi.
Dacă credeţi că am făcut o grădiniţă care să ţină cât un mandat,
Vă înşelaţi.
Dacă credeţi că liniştea cetăţeanului se asigură de primar cu doi gardieni publici pe schimb,
Vă înşelaţi.
Dacă credeţi că atitudine împotriva ţiganilor gunoieri trebuie să ia numai primarul,
Vă înşelaţi.
Dacă credeţi că o centură  se putea face la Sebeş şi nu la Gherla,
Vă înşelaţi.
Dacă credeţi că este uşor să împărţiţi parcările dintre blocuri,
Vă înşelaţi.
Dacă credeţi că eu n-am avut nici un rol să atrag din alte surse, în cinci ani de mandat 10 mil. euro
Vă înşelaţi.
Dacă credeţi că n-am nicio grijă,
Vă înşelaţi.
Dacă credeţi că ţin cu dinţii de mandat,
Vă înşelaţi.
Dacă credeţi că dumneavoastră sunteţi perfect,
Vă înşelaţi.
Dacă credeţi că nu citesc tot ce mi se scrie,
Vă înşelaţi.
Dacă credeţi că oraşul este locuit de nemţi care ştiu să păstreze ceea ce au,
Vă înşelaţi.
Această opinie este un pamflet. Orice asemănare cu personajele reale este întâmplătoare.
PS. : În sfârşit, a plouat după trei luni de secetă şi deja v-aţi agitat.

Asadar :

Pentru multitudinea de piatra cubica “plantata” acolo unde candva salasluia ultimul petec de verdeata din Centrul orasului, eu va multumesc!

Pentru ca in loc de asfaltarea integrala a 288 de strazi ati reusit plombarea a 294, eu va multumesc!

Pentru sumedenia de turnuri aprobate printre case, eu si cei care de acum traiesc o eterna noapte in Cluj-Napoca va multumim!

Pentru ridicarea tuturor Daciilor care au parcat ilegal pe trotuarele rezervate Merzanelor din Centru, eu va multumesc!

Pentru gasirea unui spatiu adecvat Filarmonicii, eu va multumesc!

Pentru numeroasele centre de ecarisaj existente (si nu doar unul singur), in care miile de caini comunitari ai Clujului isi gasesc adaposturi, nefiind tinuti pe strazi de imbecilitatea Legii de Protectie a Animalelor si de numarul infinit de mic de locuri reale din centrul de ecarisaj din cartierul Bulgaria, eu va multumesc!

Pentru ca vorbiti frumos cu presa care va mananca din palma, eu va multumesc!

Pentru ca ati redus timpul iluminatului public, in sensul in care iarna la ora 18.30 e bezna in tot orasul, eu va multumesc!

Pentru ca de fiecare data cand premierul Boc ajungea la Cluj si dadea declaratii in fata presei dumneavoastra v-ati strecurat in spatele lui pentru a-i arata cine e mai mare si mai tare in cadrele filmate de televiziuni, eu va multumesc!

Pentru ca inca nu exista nici o Hotarare de Consiliu Local prin care noile proiecte de constructii sa fie prevazute in mod obligatoriu cu un numar de parcari subterane egal cu numarul parcarilor necesare imobilului respectiv plus inca 40% din acest numar care sa fie acordate gratuit municipalitatii, eu va multumesc!

Pentru ca ati considerat necesara schimbarea infatisarii Pietei Unirii (pe care domnul Funar a incercat atat demult sa o cerceteze arheologic pentru a descoperi daca intr-adevar calul lui Decebal a trecut pe acolo), transformand-o intr-un loc destinat intalnirilor si manifestarilor publice, cu toate ca locuitorii orasului sunt deja obisnuiti sa bea bere si sa manance mici in fata Salii Sporturilor la festivalurile aferente, eu va multumesc!

Pentru ca il suportati de atata vreme pe domnul director Neag de la RATUC, din al carui merit zeci de clujence sunt pipaite zilnic in autobuzele pline ochi, eu va multumesc!

Pentru ca de atatia ani coloniile Becas si Borhanci ori cartierul Europa exista doar pe hartiile de datorii si impozite ale municipalitatii, fara a avea o infrastructura optima, eu va multumesc!

Pentru ca veti permite pentru a-l treilea an la rand ca de impodobirea orasului in culorile violet, mov, verde, portocaliu, alb, galben, rosu, turcoaz, roz si albastru in preajma Sarbatorilor de Iarna sa se ocupe aceeasi domnisoara (stim noi cine), la fel ca pe timpul mandatului domnului Boc, in lunile de iarna orasul luandu-si inca o data denumirea de “Curcubeu”, eu va multumesc!

Pentru ca dumneavoastra credeti ca maghiarii din Cluj stau in Satu Mare, eu va multumesc!

Pentru ca sunteti atat de aproape de schimbarea denumirilor celebrelor piete ale orasului (din Piata Unirii in Piata Betoanelor, din Piata Avram Iancu in Piata Chiciului Ieftin si a Delfinilor Cultural-Ortodocsi si altele), eu va multumesc!

Pentru ca v-ati ocupat atat de mult de reabilitarea cladirilor istorice din Centrul orasului, incat ele s-au dichisit in toate culorile Pamantului, eu va multumesc!

Pentru ca in Piata Cipariu se construieste de 15 ani celebra Catedrala Greco-Catolica fara nici un fel de resurse, oferind aceeasi priveliste turistilor, eu va multumesc!

Pentru ca indicatoarele rutiere ii poarta pe turisti pe strazi cu sensuri interzise in loc de a-i duce la obiectivele pe care ei le cauta, eu va multumesc!

Pentru ca incercati sa faceti parcuri din padurile din jurul orasului, eu va multumesc! (Va propun chiar ca in Padurea Baciului sa faceti si un parc de distractii tematic, avand in vedere aparitiile extraterestre din zona).

Această opinie este un pamflet. Orice asemănare cu personajele reale este întâmplătoare.

5 thoughts on “Multumiri primarului focsanean Sorin Apostu”

 1. @ Dan S :
  1. Nu ma deranjeaza chiar deloc ca ai preluat multumirile mele adresate primarului focsanean al Clujului. Am tinut expres sa-i multumesc in mod public pentru fericirea pe care mi-a creat-o mie, clujean din bunici si strabunici.

  2. In ceea ce priveste educatia oamenilor sunt de acord cu tine. Insa inca o data spun ca legea aia nu e facuta bine, la fel cum nu sunt facute bine 90% din legile din tara asta. Si nici eu nu sunt de acord cu eutanasierea necuvantatoarelor din jurul nostru.

 2. Inteleg punctul tau de vedere si ma bucur ca ti-ai rupt din timp pentru a-mi explica.
  Insa, facem parte din Europa civilizata si prin urmare nu ne mai putem purta ca in evul meviu. Si de ce zic asta? Pentru ca nu mai putem ucide in continuare doar pentru ca unui taran i-a fatat cateaua si a aruncat puii in strada. Sau si-a terminat casa si nu mai are nevoie de caini sa-i pazeasca materialele de constructii. Si exemplele pot continua. Era OK legea inainte cand se puteau eutanasia (cam bland cuvant) cainii fara stapan? A rezolvat ceva omorarea lor, de atatia amar de ani? NU, pentru ca nu se vrea, pentru ca e o adevarat afacere , o problema reala care nu se vrea a fi rezolvata. Din motive lesne de inteles. Ecarisajele si eutanasierea nu rezolva problema, stoparea abandonului DA. Educarea romanului , sa NU se mai creada d-zeu!
  Si cateva remarci:
  – puii care se nasc in strada sunt in marea lor majoritate(>90%) sortiti pieirii, avand imunitate ZEROO! Deci, nu in strada se inmultesc.
  – stai tu linistit, ca legea nu se respecta. In ecarisaje, MULTI caini sunt declarati ‘bolnavi incurabili’, asadar indeplinesc conditiile eutanasierii. Sau ‘extrem de agresivi’, si la fel dispar. Plus, focarul de boli care se regaseste acolo si care devine condamnare la moarte sigura pentru animalele nevaccinate care sunt deportate de pe strazi.
  – sunt de acord ca locul lor nu e pe strazi, dar NU UCISI, din cauza unor gunoaie. Fa un exercitiu de imaginatie: daca in momentul acesta ar disparea toti cainii de pe strazile clujului, in cat timp crezi ca vor fi la loc? eu le dau 2-3 luni, la modul cum se abandoneaza (si crede-ma ca stiu) in zilele noastre.

 3. @ Dan S: Ca sa ne intelegem mai bine, spun ca noua lege de protectie a animalelor este una extrem de imbecila pentru ca nu a fost niciodata gandita pe problematica reala a cainilor vagabonzi din Romania. Sincer, cred ca ai nostri parlamentari au tradus doar o alta lege data de un alt Parlament european si iti voi si explica de ce legea de protectie a animalelor nu se muleaza modelului carpato-danubiano-pontic :
  – eutanasierea animalelor este interzisa decat in cazuri exceptionale; avand in vedere ca in tot Clujul ai un singur centru de ecarisaj care poate adaposti cateva zeci de caini, spune-mi ce crezi ca se intampla cu celelalte mii de patrupede care ajung sa fie sterizilate. Da, da … se intorc inapoi pe strada, pentru inca 1 saptamana, 2 ani … poate 5, poate pana la urmatoarea intersectie …
  – legea protejeaza animalele trimitandu-le inapoi pe strada, in defavoarea noastra.
  – daca, intr-adevar, existau cateva sute de centre de ecarisaj la nivelul Clujului atunci cred ca legea ar fi fost intr-adevar una buna…

 4. Domnul jurnalist,

  Simt nevoia sa va dau dreptate, mai putin in privinta cainilor comunitari.
  Acea lege nu e imbecila, poate e incompleta, insa problema cea mai mare e ca nu se respecta! Nu se respecta! Nu se aplica sanctiuni in ca zul celor care ABANDONEAZA animale! Ca de aici ajung ei (cainii maidanezi) pe strazile preaminunatului oras euroean al lui boc&co.
  Mai analizati 😉

  Numai bine.
  Dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.