Revelion în Slovacia

Sau cum să nu mai vrei să-ţi faci nici un Revelion în ţara noastră. Că oricât de frumoasă ar fi ea, ale lor sunt şi mai şi. Dacă nu credeţi, înseamnă că nu aţi călătorit deloc. Radu şi Psaico au scris deja despre Rev Crew 2011, dar au rămas destule de spus. Puţini ştiu că motto-ul Slovaciei în materie de promovare turistică e Little Big Country. Şi asta cam aşa e. Că e cam cât Ardealul ca întindere, că munţii lor Tatra ocupă o suprafaţă modestă faţă de Carpaţii noştri, dar sunt de vreo 10 ori mai frumoşi, că Bratislava e singura capitală din lume (fără a fi oraş stat) pe graniţa cu două ţări, iar zona metropolitană Bratislava se află pe graniţa a chiar trei ţări, câte şi mai câte. Şi că ai lor oameni oferă ceva turiştilor, nu doar cer pielea de pe ei. Iar drumul până în munţii lor e de două ori mai scurt şi mai ieftin decât până în Alpii austrieci.

Oricum Rev Crew 2011 a însemnat Radu Neag, Gabi Aldea, Teo Sevastru, Ruben “Kowalsky” Kislaki, Mirona Pascu, Andrei Aroneţ, Tudor Cutuş, Diana Dragomir şi subsemnatul.

Trec rapid peste impresii care oricum sunt la plus infinit, peste condiţii şi vă spun de pe acum să vă luaţi adio de la muntele românesc de revelionul următor pentru că nu merită. Absolut deloc.

În primul rând slovacii încearcă din răsputeri să se bată cu austriecii şi cu ucrainienii la atragerea turiştilor din zona aceasta. Oferă preţuri mult mai decente decât austriecii, siguranţă şi apartenenţa la EU faţă de ucrainieni. Lux găsiţi şi acolo, dacă asta căutaţi. Sunt şi ei plini de castelele cu iz habsburgic, restaurate şi deschise publicului, iar mâncarea e rezonabil de ieftină şi acceptă euro.

Chiar dacă am stat la circa 8 km de cea mai apropiată pârtie (Tatranska Lomnica), drumurile sunt aproximativ la fel ca ale noastre (ei au muuult mai mulţi kilometri de autostrăzi), iar preţurile nu se compară. Iată meniul de la punctul de pornire de pe pârtia din Bachledova Dolina, cota 1.900 :

  • cartofi prăjiţi + grătar = 4 euro
  • hot dog = 1,2 euro
  • porumb fiert = 1,2 euro
  • ştrudel cald = 1,2 euro
  • vin fiert = 1 euro/paharul
  • cafea/ceai = 0,5 eruo
  • plăcintă cu carne = 2,5 euro
  • sucuri = 1.5 euro
  • apă minerală = 1,2 euro

Benzina e într-adevăr mai scumpă decât la noi, 1,32-1,45 euro pe litru, dar la ritmul la care cresc preţurile la noi în ţară, îi depăşim în curând. Oamenii nu prea vorbesc engleză, dar vorbesc germană. Şi sunt foarte săritori, imediat te întreabă dacă văd că ai o problemă. Şi credeţi-mă că s-a întâmplat. Magazinele mari au programe asemănătoare nouă, se închid pe la 20-21 în timpul săptămânii, deci nu au programul austriecilor.

Ski pass-ul costă între 20-33 euro pe zi, în funcţie de pârtie. Noi am prins apogeul sezonului cu cele mai mari preţuri posibile. Dar şi aşa e acceptabil. În restul sezonului, scad cu circa 5-10 euro pe zi. Recomand Slovakia Super Pass – 330 de euro, valabil 5 luni pe orice pârtie de la ei din ţară. Şi au cam 300 de km de pârtie înşirate pe o distanţă de circa 200 de km de mers cu maşina, toate dotate cu telescaune, telecabine, teleschiuri, chiar şi telegondole.

Şi cazările sunt mai mult decât acceptabile : noi am dat 17 euro pe noapte cu mic dejun inclus plus încă 8,5 euro cina de Revelion = 76,5 euro pentru patru nopţi, aproximativ 330 de lei. Spre comparaţie, nişte prieteni şi-au sărbătorit Revelionul la Cavnic = 250 de lei cazare, fără mic dejun, cu dormit 5 în camere de 3 persoane.

În afara sezonului de Revelion cazarea se învârte în jurul de 10-15 euro la pensiuni şi case de vacanţă. Şi gazdele sunt peste măsură de amabile, cu indicaţii, sfaturi de petrecere a timpului liber etc.

Poze mai multe găsiţi pe Facebook, iar în curând pun şi filmuleţul din Slovacia. Apropo, pe 31 decembrie la ora 17 eram încă pe pârtie pe beznă completă. Iar la ora ora 23:59 eram centrul Popradului, unde am zis pentru prima dată La Mulţi Ani! în 2011.

Să fiţi fericiţi şi multe călătorii în noul an!

4 thoughts on “Revelion în Slovacia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.