Românii Au Talent?

Pentru că Britain’s got definitely more talent. Cred că au și românii din plin, cu discernământul stau mai prost. Adrian Țuțu a câștigat prima ediție din Românii Au Talent. E o glumă urâtă, un banc sec la care mulți nu s-au prins încă și caută/așteaptă explicații. Cum? Cine? De ce? Chiar? Astea sunt întrebările pe care le aud la 3-4 zile de marea finală, una de tot plânsul.

Nu m-am uitat la Românii Au Talent. Doar pe frânturi. Mi-a plăcut și nu mi-a plăcut ce am văzut în materie de concurenți, dar câteva lucruri trebuie spuse răspicat.

În materie de juriu înțeleg în parte selecția. Dar, nu înțeleg ce a căutat Andra acolo. Sunt clujean și de fiecare dată când trec prin Câmpia Turzii cineva îmi aduce aminte de casa părintească a Andrei, de parcă ar fi obiectiv turistic de importanță națională. În fine, nu-i contest vocea, ci doar capacitatea intelectuală de a privi și de a înțelege ce se întâmplă înaintea ochilor ei. Și de a alege talentele de nontalente. Plus că ea a fost mereu flancată de părerile celorlalți membri ai juriului și ușor influențată.

Andi Moisescu a dat dovadă că apreciază și un alt fel de muzică (altul în afară de Inna sau mai știu eu cine mai e la modă azi) când a lansat la Apropo TV secțiunea dedicată trupelor underground din România. Iar de Mihai Petre, pe care sincer nu-l suport, nu pot să spun mare lucru decât că știe să danseze. Asta nu am cum să i-o neg. Și era de așteptat să fie și un mare dansator în juriu, din moment ce era logic că foarte, foarte mulți români au valențe de dansatori.

Trecând la concursul propriu-zis vreau doar să spun că …

Avem atâția cântăreți de cover-uri în țara asta încât nu merita ca băiatul ăla de pe locul 3 să ajungă până în marea finală. Dacă nu mă credeți, ia încercați să mergeți să ascultați trupele de prin birturi. Ori de la karaoke. Ori întrebați de trupe care cântă cover-uri la nunți. Veți rămâne muți de câte opțiuni veți dispune. Din această cauză nu cred că vreunul merita să ajungă în finală. Să participe la Mamaia sau la Cerbul de Aur.

În a doua ordine de idei, cuplul titirez … Serios. Cum a putut juriul să-i trimită în finală? Știu băieți care, după câteva beri, fac piruete până dimineață. Sau, îl știu pe prietenul meu Alex care dansează pe muzica Shakirei mai ceva ca ea însăși. Cu piruete cu tot. Și dans din buric. Cuplul titirez trebuia să fie aplaudat la preselecție și atât.

Până la urmă ce înseamnă talent? Și ce căutau cei de la Românii Au Talent? Dacă s-ar fi prezentat un tânăr cu abilități de înmulțire instantanee a două sau mai multe numere formate din 10 cifre, acolo, în fața juriului, credeți că ar fi ajuns în finală? Oare nu ar fi fost discriminat pentru că n-ar fi reușit să facă “show”? Chiar dacă acela ar fi un talent incredibil. Deprins și poate exersat zi de zi.

Adrian Țuțu a fost prezentat în mod inegal față de restul concurenților, piesa cu care a participat la prima audiție devenind imnul acestei prime ediții din Românii Au Talent. Cu ce drept? FreemantleMedia Ltd., deținătorul dreptului de francizare pentru Got Talent, nu și-a permis să introducă un imn compus de unul dintre concurenți în niciuna dintre edițiile produse în alte state. Căutați și singuri reclamele pe Youtube la Britain’s Got Talent ori America’s Got Talent ca să vă elucidați.

Adrian Țuțu nu are un talent deosebit. Într-adevăr e de lăudat că își scrie singur muzica, versurile, mai bagă și mișcări de breakdance. Toate necesare și suficiente pentru câștigarea unui concurs de genul Miss și Mister Boboc în orice oraș/comună din țara asta. Dar nu suficient pentru a câștiga Românii Au Talent. Dacă și-ar fi demonstrat calitatea de compozitor pe loc, într-un fel de luptă hip-hop cu un contracandidat, ar fi ridicat ștacheta.

Iar apoi look-ul. Când ești atât de bătut de soartă și nu știi ce să mai mănânci mâine pentru că nu prea ai de unde, ție îți arde de cercei, de sprâncene pensate? Îmi pare rău pentru pierderile pe care le-a avut în viață, de faptul că n-a avut norocul pe care l-ar fi, poate, meritat, dar până la urmă cine l-a avut? În afară de Bercea Mondialul, bineînțeles. Dacă orice poveste tristă merită 120.000 de euro, atunci vă mai arăt eu mâine vreo 50.000 . Ce ne facem atunci? Că poate unii sunt mai talentați.

Primul cântec cu care a apărut în fața publicului a făcut cunoscută povestea lui de viață. Una tristă. M-ar fi mișcat, într-adevăr, dacă ar fi compus o piesă hip-hop cu tentă fericită. Cu orice, în care să vorbească de bogățiile țării, de alte inepții într-un mod pozitiv. Că de destine triste, de viață grea parcă suntem sătui.

Ultimul cântec a avut multe tricoloruri în partea de coregrafie. Și cam atât. Și o piesă denumită (nu știu pentru că n-am văzut decât frânturi) Sunt român, deci pot! Păi, ești la Românii Au Talent și fluturi tricoloruri. Ți se pare, Adriane, că suntem retardați și nu ne dăm seama după limba în care cânți că ceea ce “cânți”(vorbești pe muzică) are legătură cu România?

Mai mult, așa cum am mai scris, în toate țările în care show-ul a fost produs sub licența FreemantleMedia Ltd. toate aparițiile notabile au fost imediat încărcate pe rețelele de socializare, pe site-urile de conținut video precum Youtube, Vimeo etc. fără nici un fel de pretenții de tipul disclaimer. Astfel, tot Globul a putut asista la niște prestații incredibile. În România, Pro TV a suspendat orice drept de distribuție a clipurilor din producția Românii Au Talent. Românii N-Au Talent pe Youtube, pentru că cineva de la Pro TV s-a îngrijit de treaba asta. Totul pentru trafic.

În cadrul show-ului, n-am văzut decât aceeași scenă, același decor. Singurele care s-au mai schimbat au fost luminile. Și atât. Pentru un show care a costat aproape 1 milion de euro. Trist și slab.

Singura problemă a lui Țuțu ar fi fost un manelist fără un ochi. Atunci să vezi concurență, tată. Guță ar fi votat de pe toate cele 8 telefoane ale sale simultan, plus cele 5 neveste ale lui de pe telefoanele lor. Plus românii din Spania și Italia, masa devoratoare de note fine pentru timpan. Mâncați-aș! Ar fi fost frenezie în rețelele mobile.

Mai mult, Românii Au Talent a fost dezastruos montat și prezentat publicului, în comparație cu ce s-a văzut prin alte țări. Am mai dat noi chix și cu Megastar, dar văd că nici cu Românii Au Talent nu ne-am descurcat.

În încheiere, vă invit să-l citiți și pe Bogdan Beșliu, care aparent, s-a uitat mai mult decât mine la emisiune. Cel puțin el îi cunoaște pe concurenți după nume.

Și vă las să vedeți niște prestații incredibile ale unor concurenți de la show-uri de genul X Factor sau X Got Talent, prestații care ar merita show-uri propri. Lucruri care uimesc, care definesc acest tip de concurs. Amândouă execuțiile au condus concurenții în finale, însă nici unul n-a câștigat.

 


  

 

5 thoughts on “Românii Au Talent?”

    1. Am corectat. Am crezut că, dat fiind faptul că e româncă, numele ei de scenă se scrie ca pe limba română. M-am înșelat. În mod evident.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.