Să TIFF-aci mare, episodul 5

Vă propun o scurtă analiză a TIFF-ului prin ochii celor care l-au adus în faţa noastră pentru a noua oară consecutiv …

Episodul 5 : Toma Peiu, coordonator international press relations

Necăsătorit, dar într-o relaţie serioasă, bucureştean fără vina lui (nu că ar fi ceva rău în asta), are doar 23 de ani, iar vârsta în raport cu sarcinile zilnice pe care le are la TIFF se stabileşte clar un raport de inversă proporţionalitate. Şi cu toate astea, vorbeşte despre TIFF pentru daiszler.ro. Citez din CV : “PR & Press Manager Gala Premiilor Gopo, PR Manager Anim’est, Coordonator de presă NexT. În timpul liber (cât mai rămâne pe parcursul anului), scriu (printre altele, termin în acest an Facultatea de Film la UNATC – secţia scenaristică)…” Prea multe pentru vârsta lui … Alţii au doar un câine la 23 de ani … Alţii, nici atât.

Dar să începem, mai ales că Toma, cel de faţă, se ocupă anul ăsta (al patrulea pentru el la TIFF) şi de selecţia filmelor din vecini pentru Ziua Maghiară (pentru prima dată face chestia asta) …

Ce faci la TIFF şi … cum faci ce faci?

Fac legătura dintre jurnaliştii străini şi invitaţii festivalului şi încerc să mă asigur că festivalul are maximum de vizibilitate pe care îl poate obţine peste hotare în momentul ăsta. Mă pregătesc pentru cea mai grea parte a festivalului, Zilele Filmului Românesc, precedate de Ziua Maghiară (mâine!!!) în care mi-e şi frică de toate locurile în care va trebui să fiu şi toate lucrurile pe care va trebui să le fac. Că să mă întorc puţin la jobul meu, mă bucur foarte mult că anul ăsta am reuşit să aducem la Cluj un număr record de jurnalişti străini (43) şi că avem Euronews printre partenerii media de nădejde ai festivalului. Sper că toate lucrurile astea se vor vedea la finalul festivalului şi că, în curând, nu vom mai fi confundaţi cu TIFF-urile de la Toronto, Thessaloniki, Torino, Taormina etc. E un pariu pe care sper să îl câştigăm în câţiva ani (nu mai puţin de 5, nu mai mult de 10, aş zice eu).

Ce diferă la TIFF 2010 faţă de precedentele ediţii?

Diferă dimensiunile festivalului, în primul rând. Asta e o constanţă a festivalului, la fiecare ediţie constat diferenţa asta şi mă bucură să văd că se întâmplă asta. Sunt foarte multe lucruri noi, mai mari, mai multe sau mai bine făcute decât în anii precedenţi, iar faptul că povestea asta se repetă an de an mă face să îmi dau seama că viziunea festivalului e tocmai cea care nu se schimbă. Şi e bine că e aşa. Altfel, îmi place la Open Air în Piaţă Unirii (când nu plouă…) şi mi-a plăcut foarte mult la Bonţida.

Te foloseşti de online la maximum?

Cu online-ul am o relaţie cerebrală, aş spune : folosesc Facebook (recunosc, uneori în scop profesional…), twitter-ul nu mă atrage şi nu m-a atras niciodată. Nu scriu blog, dar îmi place să le citesc pe cele ale oamenilor care au ceva de spus.

Care a fost primul film descărcat ilegal de pe DC/Torrent?

Habar n-am (minte clar!!!), n-am descărcat niciodată foarte mult, dar din când în când vreau să revăd anumite filme la care nu mai am cum să ajung aşa că recurg la “pactul cu diavolul”. Mi-am dorit foarte mult săptămânile trecute, înainte de festival, să revăd unul dintre cele mai demente filme selecţionate vreodată în competiţia TIFF: e vorba de independentul american “Viva”. Tentaţia de a pune mână pe calculator a fost mult prea mare. N-am rezistat.

Ce îţi place cel mai mult la TIFF şi ce îţi place cel mai puţin?

Îmi place că e un festival prietenos şi cald, şi din experienţă mea (nu foarte bogată, ce e drept), pot să spun că e de departe unul dintre cele mai ospitaliere din Europa. Că, deşi devine atât de mare, rămâne în esenţa un loc unde te simţi confortabil. Şi că nicio ediţie nu seamănă cu alta, aşa cum niciunul dintre spoturile noastre nu seamănă cu cele din anii precedenţi. Nu îmi place şi îmi e teamă de momentul în care va deveni prea mare, prea “corporatist”. Dar, pe de altă parte, nu pot să zic că nu mi-aş dori să ajungem acolo.

Ce ai schimba la ediţia de anul viitor?

La ediţia de anul viitor se va schimba oricum totul. Mi-ar plăcea ca, la un moment dat, când TIFF va fi un festival foarte bogat şi când Primăria va reabilita cinematografele din cartierele Clujului (dacă se va întâmpla asta vreodată) să fim chiar în tot oraşul. Mai e, însă, până în momentul ăla…

Cum se vede TIFF în presa străină? Ai reţinut vreun titlu din anii precedenţi?

TIFF se vede bine în presa străină, chiar dacă eu n-am reţinut până acum titluri. Toţi oaspeţii noştri de aici scriu foarte bine despre festival atunci când se întorc acasă, ceea ce ne arată că într-adevăr suntem pe drumul cel bun. Cred că nici nu am citit vreodată ceva rău despre TIFF în engleză…

Momente funny din TIFF?

Seara trecută, când colega mea Oana Răsuceanu a fost amendată de Poliţie pentru că a traversat la 20 de metri de trecerea de pietoni. Sau acum câţiva ani, când directoarea executivă Oana Giurgiu, regizorul maghiar Kornel Mundruczo şi producătoarea acestuia au fost amendaţi pentru consum de bere pe stradă în drum spre 30 Plus. Întâmplări hazlii sunt cu miile în fiecare an, dar multe dintre ele au loc în momente în care memoria funcţionează mai greu. Un moment pe care chiar nu îl pot uita e cel de anul trecut, după petrecerea de închidere de la Hotel Continental (DE UNDE I S-A FURAT LAPTOPUL). Împreună cu Mihai Chirilov, Corneliu Porumboiu, proaspăt câştigător al Trofeului Transilvania, Mihai Gligor şi mulţi mulţi alţii, am închis hotelul direct după răsărit şi am petrecut un frumos început de dimineaţă în info point-ul de la Cinema Victoria, împărţind AperiTIFF trecătorilor de la 7 dimineaţa.

Câteva sfaturi utile jurnaliştilor români de la TIFF?

Să fie atenţi la TOT, TOT, TOT, TOT, TOT, TOT pentru că facem foarte multe lucruri special pentru ei şi pentru spectatorii noştri. E cel mai important sfat, şi cred că deja devine foarte greu de respectat pentru festivalul ăsta.

TIFF = Cluj pentru tine? Sau Cluj=TIFF ?

Mi se pare că oraşul şi festivalul ăsta cresc şi trebuie să crească împreună. Cred că TIFF a ajutat mult oraşul să crească în ultimii ani, dar, aşa cum spunea Tudor Giurgiu pe scenă, e timpul ca şi Clujul să ajute TIFF-ul chiar mai consistent decât o face deja, pentru că altfel nu vom putea continua în ritmul în care “explodează” acest festival în prezent. E păcat şi nu ar trebui să pierdem şansa asta. Clujul e un oraş foarte frumos, pe care, până la TIFF, nu am avut ocazia să îl cunosc decât în cursul câtorva vizite pe parcursul a 18 ani, la partea de familie pe care o am aici. Şi pe care îmi pare rău că în ultimii doi ani nici n-am mai apucat să o vizitez, deşi am stat în oraş 2 săptămâni, pentru festival.

Numeşte trei evenimente care nu trebuie ratate la cât a mai rămas din TIFF.

Puskas, Hungary, în Piaţa Unirii. Wim Wenders şi proiecţia specială Don’t Come Knocking. Toate filmele româneşti 🙂

REZUMAT :

Vă jur că a băut toate cafelele alea din ultima poză până am apucat eu să încropesc 10 întrebări (NOT!). Are doar cuvinte de laudă la adresa petrecăreţilor clujeni care l-au lăsat fără laptop la ediţia de anul trecut. A zis cuvinte cu P … F … şi M … şi alte chestii complicate la adresa lor, dar în engleză şi se poate să fi tradus eu greşit (NOT!). S-a învăţat minte şi acum îşi salvează totul pe Internet.

Oana Răsuceanu, PR manager TIFF 2010, nu mai are voie să circule pe jos, de când Poliţia clujeană i-a suspendat permisul de pieton pentru o manevră interzisă de lege, respectiv traversarea ilegală.

La TIFF 2011, totul se va schimba, cel puţin asta se vrea. Se vrea schimbarea completă a modului în care lumea percepe acum TIFF-ul.

În exterior TIFF de la Cluj e Transilvania IFF.

Toma Peiu participă la TIFF şi ca scenarist. A scris scenariul la “Aniversarea”, scurtmetraj care va rula sâmbătă la ora 12 la Victoria.

I se pare că întreg oraşul se schimbă cu viteza tipică pentru ardeleni, adică foarte încet … (nu e adevărat, nu suntem lenţi, doar că betoanele din Centru nu se uscă la fel de rapid precum s-ar planta pomi — zic şi eu)

1 thought on “Să TIFF-aci mare, episodul 5”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.