Să TIFF-aci mare, episodul 8

Vă propun o scurtă analiză a TIFF-ului prin ochii celor care l-au adus în faţa noastră pentru a noua oară consecutiv …

Episodul 8 : Raluca Papanicoglu, coordonator presă naţională

Raluca Papanic … Paranico … Papanicoglu (aşa) are un nume foarte greu de reţinut. Poate de aia lumea îi spune Raluca P.  E persoana care trimite mailuri presei … Mereu începe cu “Dragi colaboratori … ” (pe bună dreptate … unii dintre jurnalişti au fost mai mult ca sigur colaboratori ai fostului regim). E vopsită blond. Nu îi ştiu exact nici culoarea reală a părului, nici zodia. Dar ştiu că a fost născută şi crescută pe malurile Dâmboviţei (care la cât de lent curge, ai putea crede că izvorăşte din Ardeal). E bucureşteancă get-beget, precum expresiile : “Frate, vine odată şaorma aia?” ori “Ce faci, fată?”, nu că ar avea ceva de-a face cu ele …

Şi are fantastica vârstă de 23 de primăveri, dobândită după eforturi nu foarte mari, bănuiesc. Citire din CV : “În anul 1 de facultate am cochetat cu o agenţie de marketing sportiv şi publicitate, din iulie 2007 lucrez pentru Transilvania Film, distribuitor de filme de artă în cinematografe. În calitate de reprezentant APFR (Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc) am promovat industria cinematografică românească la Festivalurile de la Cannes (2009 şi 2010) şi Berlin (2010). E al doilea an la TIFF.

Dar să începem, în tradiţionala formă …

Ce faci la TIFF si cum faci ce faci?

Sunt coordonator presă naţională. Pe scurt, fac tot posibilul să ofer jurnaliştilor români o imagine cât mai completă a TIFF-ului. Se întâmplă foarte multe lucruri în festival, unele chiar în acelaşi timp, prin urmare e o provocare să ştii cum şi cât să comunici.

În calitate de coordonator presă naţională, au existat incidente până acum?

Din fericire nu au existat incidente până acum. Chestiile funny se întâmplă la noi în birou, ai văzut ce nebuni sunt colegii mei. Glumele lui Dumitrescu (vedeta epidosului 3) sunt binevenite în momentele de tensiune maximă.

Cel mai tare banc cu blonde ? Apropo de culoare parului, nu ca ar fi vreun sâmbure de adevăr în ele …

Asta e ca aia cu ”persoanele de faţă se exclud?”  Nu mai bine vrei să-ţi zic un banc cu ardeleni? 🙂

A zburat o săptămână de TIFF. Până acum care a fost feedback-ul primit?

Ediţia de anul ăsta a însemnat un număr record de filme (240) , evenimente, locaţii, prin urmare volumul de muncă şi presiunea au fost mult mai mari. Până acum invitaţii au fost încântaţi (ştiu eu vreo doi mult prea încântaţi), presa informată, număr mare de spectatori…eu zic că e de bine.

Pe principiul necazurilor distribuite în mod aleator membrilor unui grup organizat, adică al turmei care beneficiază de tot soiul de întâmplări hazlii, tu ce ai păţit? Oana Răsuceau a luat o amendă pentru traversarea ilegală, Toma Peiu a rămas fără laptop, iar tu … ?

L-ai uitat pe Cristi (aceeaşi vedetă din episodul 3). Are până acum 18 amenzi primite la TIFF, din mai mulţi ani. Nici una platită. Eu? Doar am râs de ei!

Care dintre personalităţile invitate la festival te-a impresionat cel mai mult?

Mi-a plăcut Wim Wenders. Am avut ocazia să-l cunosc ieri, în cadrul conferinţei de presă (bag mâna în foc că a zis primul lucru care i-a trecut prin gând).

Câţi jurnalişti români au fost acreditaţi, de la câte publicaţii/portaluri/site-uri/televiziuni în total?

236 de jurnalişti acreditaţi, din toate mediile (online/tv/print/radio)

Câţi au rămas acasă şi de ce?

Cei care nu au îndeplinit condiţiile de acreditare (plus tipa dată afară din cadrul festivalului pentru că a înregistrat o jumaŢ de oră din Metropolis). Fie nu au trimis materiale, fie au cerut acreditări după termenul limită, fie nu sunt jurnalişti. Nu aş putea să-ţi spun numărul, au fost centralizate numai cererile acceptate.

Un nou produs media ce şanse are pentru acreditare anul viitor?

Depinde de produs. În general, suntem interesaţi de tot ce e nou şi prezintă potenţial.

Care a fost cel mai tare material despre TIFF citit vreodată? Îţi aminteşti titlul?

Sunt multe materiale marfă, chiar nu-mi vine nici un titlu în minte. Important e că se scrie despre TIFF şi în majoritatea cazurilor se scrie de bine.

Dacă ai acorda un premiu cuiva din staff-ul TIFF, cum s-ar numi premiul şi cui i l-ai acorda?

Aş da un Premiu întregului staff TIFF, unul dintre cele mai mişto, mai harnice, mai amuzante şi mai exaltate colective în care am lucrat… Fără contribuţia lor şi a voluntarilor, festivalul nu ar fi ce e azi.

Aşteptări personale şi profesionale de la TIFF 2011.

Să fim mai buni şi să creştem … şi eu, şi TIFF.

PS : Nu am încă poză, pentru că nu a fost posibil să ne vedem pentru interviul ăsta, răspunsurile fiind oferite pe mail …

2 thoughts on “Să TIFF-aci mare, episodul 8”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.