Schengen? La români? Nici măcar nu ştim să-l scriem!

Circul şi isteria legate de posibila şi foarte probabila amânare a aderării României la spaţiul Schengen au încins microfoanele dâmboviţene la maxim zilele trecute. Păi cum, domnule, să aderăm când nici nu ştim să scriem corect Schengen. În multe craw-luri Schengen era “Shengen”, “Schengan”, “Schnegen” etc.
Şi motivele amânării aderării apar acolo unde România nu se vede pe cameră, dar miroase, simte, trăieşte şi există.

17% dintre români nu se spală cu săpun după ce folosesc toaleta. Despre restul nici nu vă mai zic. Toaletele femeilor de la orice benzinărie din ţara asta arată de parcă a trecut pe acolo uraganul. Sărbătorile noastre naţionale se confundă de multă vreme cu bâlci, caterincă, paranghelie, potol şi bairam. Dacă am avea parte de ţâţe şi mititei am trăi ca în Eden.

Bunele maniere reprezintă încă o carte pe care n-am apucat să o citim prin liceu.

Statutul de angajat la o firmă de renume sau într-un domeniu care încă nu se traduce în limba română îţi dă dreptul să scuipi pe unde/cine vrei. Intelectul se măsoară în capacitatea cilindrică a bolidului, iar potenţa financiară în numărul de metri pătraţi deţinuţi.

Seminţele fac parte din ritualul zilnic al fiecăruia dintre noi. De la stadioane au ajuns prin trenuri, autobuze şi nu există semne că extinderea ar putea fi controlată.

Babe ce abia se mai mişcă lasă urme în pământ cu coatele şi genunchii an de an la Nicula. Şi când vreun prunc le taie calea în cel mai jucăuş mod cu putinţă, fără a conştientiza ce se petrece acolo, babele se văd nevoite să o ia de la capăt, gura lor adevăr păcătos grăind.

Şi câte şi mai câte. La cât de aproape suntem de turci ar trebui să facem o nouă alianţă cu ei, cu bulgarii, cu ucrainienii, cu moldovenii, cu cei de calibrul nostru. Şi ne-am înţelege de minune, că doar expresiile de genul “şpagă, mită, şmen, paranghelie, bairam” le avem cu toţii în vocabulare.

Mă şi mir că ne mai suportă ăştia în Uniunea Europeană. Suntem ca şi repetentul trimis la ore cu clasele mai mici, care chiar şi acolo aruncă după profesoară, înjură, mănâncă seminţe şi care, când e ameninţat cu exmatricularea, vociferează tare şi oferă nenumărate argumente de genul “Ce? Că nu numa’ io am aruncat, că şi Ionuţ.”

1 thought on “Schengen? La români? Nici măcar nu ştim să-l scriem!”

  1. ai dreptate andi si vad ca esti foarte pornit, motivele tale sunt intemeiate. eu ma gandesc numai la infrastructura noastra, care e sub orice critica, acuma ca a trecut un pic de iarna peste noi, parca au fost bombardate strazile, mai ales in maramures, bistrita-nasaud, satu-mare, insa cu siguranta peste tot e la fel… ce sa zic de lipsa autostrazilor… suntem prea inapoiati din prea multe puncte de vedere ca sa avem pretentii.

    am citit un articol fain si l-am pus pe blog, chiar mi-a placut cum a scris tipul: https://gilmobile.ro/blog/2011/01/09/un-articol-bun-in-sfarsit-citesc-ceva-de-calitate-in-presa-din-romania/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.