Sucker Punch sau un film pe gustul bărbaților

  • by

Cinci dansatoare/dame de companie evadează, în costumații foarte sumare, într-o realitate paralelă atunci când una dintre ele începe să danseze. Au de înfruntat samurai înarmați cu mitraliere și lansatoare de rachete, dragoni, zombii naziști, cavaleri teutoni și roboți aidoma Terminatorilor. Și toate astea în costumații exotice (Am spus deja asta?).

Amalgamul de detalii nu e în mod cert pe gustul tututor. Mai exact, Sucker Punch poate fi considerat o alegere proastă la o primă întâlnire, mai ales dacă el alege filmul pentru a o impresiona pe domnișoară cu gusturile rafinate în materie de cultură cinematografică. Și asta se întâmplă, de regulă, din cauză că bărbații și femeile caută adesea alte repere în filme. Iar niște toalete victoriene nu prea se potrivesc într-un decor înțesat de zombii naziști, dragoni răzbunători sau Terminatori ce protejează o bombă într-un tren suspendat apropiindu-se nebunește de un oraș plin cu zgârie nori. Sau, poate, mă înșel!?

Tânăra din rolul principal ajunge într-un ospiciu după ce își ucide din greșeală sora mai mică. Apare o realitate paralelă în care ospiciul este reprezentat precum un bordel cu pretenții de Moulin Rouge, în care dansatoarele îndeplineau la sincron roluri de dame de companie. Iar de aici, realtatea … să spunem doar că realitatea nu mai e ce a fost 🙂

Regizorul și scenaristul american Zack Snyder surprinde încă o dată (dacă mai era nevoie după titluri precum 300 sau Watchmen) prin abundența de detalii. Fundaluri desenate, acțiuni transpuse pe rolă prin focalizarea pe diferite obiecte caracteristice, efecte speciale împletite superb, toate reprezintă în felul lor cireșe de pe un tort extrem de savuros. Pentru un tip. Sau, mă rog, pentru o anumită parte a dinastiei masculinității.

Pentru că jumătate din sală a izbucnit în hohote la anumite secvențe. Cred că le-a venit greu să creadă cum de eroina, dotată cu un pistol și o sabie ninja, are de înfruntat un dragon și niște cavaleri înarmați cu săbii într-un vechi castel, în timp ce ajutoarele ei survolează zona într-un bombardier. Și asta la câteva minute după ce a făcut terci câteva mii de zombii naziști, aduși la viață cu ajutorul nanotehnologiei. Complicat, nu?

Mi s-a părut ciudată reacția de a pleca din sală de la proiecția unui titlu de referință pentru 2010. Mai ales că aceiași bărbați au suportat cu stoicism filme de doi bani precum “How do you know?” ori alte comedii siropoase tip. Asta, apropo de gusturi rafinate în materie de cultură cinematografică!

Oricum, din perspectiva unui tip care adoră filmele care îți lasă ceva în minte, Sucker Punch a meritat din plin!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.