Şuior, Maramureş

Scriu şi pentru a trage un semnal de alarmă dar şi pentru a da Cezarului ce e al Cezarului.

Pârtia de la Şuior, Maramureş, nu se compară cu nici o pârtie din judeţul Cluj. Şi asta chiar dacă se află la o depărtare destul de apreciabilă (165 de km de Cluj-Napoca). Pare mai degrabă un peisaj desprins din alte lumi, iar oamenii de acolo sigur nu sunt de pe aici …Investiţia de acolo, nici atât.

Plusuri sunt destule … parcarea maşinilor e la aproximativ 150 de metri de capătul telescaunului. Nu au teleschi, doar telescaun, lucru de apreciat din mai multe motive :

 • pentru mine, care de vreo doi ani am învăţat să cobor cu snowboard-ul o pârtie, e foarte aiurea să o urc apoi pe teleschi, pentru că încă nu mă descurc
 • să stai 15 minute cu snowboard-ul pe teleschi şi să urci nişte pante incredibil de abrupte, gen Băişoara sau Mărişel, pe unde am mai umblat şi eu, e crimă curată
 • după ce cobori 1,5 kilometri pe placă, parcă ai vrea ca la urcare să te mai relaxezi puţin, de aceea telescaunul e ideal …

Trecând mai departe cu înşiruirea avantajelor Şuiorului, telescaunul funcţionează în fiecare zi până la ora 22. Asezonat cu o nocturnă impresionantă, amănuntul sigur va face pasionaţii sporturilor de iarnă să ajungă acolo. Au tunuri de zăpadă. Da. Tunuri, nu un singur tun… cum se întâmplă pe cam toate pârtiile de prin judeţul Cluj. Unde nimeni nu investeşte deloc, toată lumea culege.

La Şuior sunt două pârtii, care pe alocuri se întâlnesc. Una are dificultate medie cu porţiuni de dificultate ridicată (mai ridicată decât porţiunea cu  zidul de la Băişoara), iar cealaltă dificultate uşoară cu porţiuni de dificulate medie. Măsoară cam 1,5 km fiecare.

Ca o paranteză, azi dimineaţă vroiam să ajung la pârtia Buscat-Băişoara Cluj. Am verificat pe site şi am rămas surprins de faptul că pârtia era închisă week-endul ăsta, la doar o săptămână de la inaugurare. Apoi, mi-am adus aminte de vorbele unui prieten cu câteva seri înainte : “Au dus tunurile pe pârtie, dar nu aveau apă ca să le dea drumul!” Treabă românească.

Acum trei săptămâni am fost la Şuior. Acolo erau 5 grade. La Cluj-Napoca se înregistrau 13 grade Celsius. Zăpada era puţin apoasă, dar imediat ce temperatura a scăzut la 2 grade Celsius vreo 7-8 tunuri s-au pus în mişcare.

Ahh, pârtiile nu au bolovani, spre deosebire de Feleac sau Buscat (că asta am auzit cel mai des când venea vorba de noua pârtie din judeţ).

Preţurile sunt mai mult decât acceptabile … în weekend urcarea cu telescaunul e 10 lei, în timpul săptămânii mi se pare că e 8. Abonamentul de 10 urcări e 80 de lei în timpul weekendului şi 60 în rest. Sky-pass-ul pe timp de weekend e 130 de lei.

Un mare mare minus e drumul până acolo. Dej-Baia Mare e absolut dezastru. Recomand cu căldură ruta ocolitoare Cluj-Napoca – Hida (ieşire Zalău) – Jibou (apoi se ţine direcţia Baia Mare) – Hideaga – Baia Mare. Drumul e ceva mai bun, iar ocolul e de doar 10 km.

Bucuraţi-vă de iarnă! Atât cât a mai rămas, că eu ştiu sigur că mă bucur de ea! 🙂 Şi iarna, Maramureş rules!

5 thoughts on “Şuior, Maramureş”

 1. Si eu tot la Suior merg de obicei. Pot sa zic ca e cea mai buna partie din Romania si cea mai intretinuta. Am fost la Paltinis, Poiana Brasov, Predeal, Azuga, Sinaia, Cavnic, Borsa, Baisoara (dezastru) si nici unde nu e asa bine ca la Suior, se poate spune ca se apropie mult de partile din strainatate.

  1. voi ati baut fotoghin 🙂
   e o partie decenta, atata tot, adica practicabila, intretinuta. nu mai faceti comparatii cu exteriorul. eo partie buna din tara. la sureanu ai fost? in poiana chiar nu ti-a placut? poate preturile…

   *acest comentariu trebuie tratat ca si un pamflet 🙂

   distractie maxima oriunde ati merge si partii cat mai bune… ca drumurile sigur nu-s

 2. cand ai vreme ..in acest sezon ..sau sezonul viitor..da o fuga pana la bukovel ..nu iti va parea rau ..
  mai pune inca 100km de la sighet ..
  preturi bune, partii excelente,
  mai schimbi putin aerul..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.