Ziarul Deschis, un concept inchis

Iniţiativa celor care au lansat produsul Ziarul Deschis este una demnă de toată lauda. Modul în care planul lor a fost pus în practică e însă unul haotic. Vorbesc în rândurile de mai jos din perspectiva unui cititor care a ajuns din când în când la adresa produsului menit să dea şansa jurnaliştilor amatori să înceapă de undeva…

1. Începeți un blog!

Îndemnul le sună jurnaliștilor amatori sau celor care vor să devină jurnaliști sau să scrie. La un training de presă făcut undeva când încă eram pe băncile facultății, un ziarist britanic ne-a întrebat brusc dacă scriem zilnic. Apoi, într-o secundă și-a scos pixul și o foaie de hârtie din buzunarul din spate al pantalonului și a început să scrie ceva.

Înainte să subscrieți unui blog colectiv, puneți mâna și scrieți pe hârtie. Apoi pe blogul personal, profilul de facebook, pagina de hi5 etc. Apoi recitiți-vă opera! Dacă vă place și are același sens și după ce o citiți cu voce tare e foarte bine. Dacă nu … atunci să știți că nu pixul a fost de vină!

2. Respectați-vă propriul regulament!

Citire din Regulamentul Ziarului Deschis :

“Obligațiile tale ca autor : […] să scrii numai articole din genurile publicistice următoare: anchetă, reportaj, analiză, interviu”

Păi unde sunt aceste materiale ? Le țineți ascunse ? …  Voi vă citiți operele înainte de a le publica? Și vă rog din suflet să folosiți măcar conceptul de LEAD.

3. Deschideți Ziarul Deschis !

Dacă vrei să lași un comentariu la un material de pe Ziarul Deschis ai nevoie de aprobare … Mi s-a transmis că e vorba doar de prima oară când lași un comentariu, urmând ca apoi să poți să comentezi fără nici un fel de restricție. E aberant să te numești Ziarul Deschis, iar cititorii tăi să nu poată să-și spună oful despre orice material publicat. Dacă vă e frică de spam, apelați la plugin-uri ori la liste de control, nu îngrădiți dreptul la opinie!

4. Documentați-vă. Și folosiți la maximum online-ul!

E ușor de sesizat momentul în care un autor vorbește din închipuirile sale și depășește contextul real în care au loc evenimentele. Orice redactor bun își poate argumenta materialele și la o distanță considerabilă de timp, cu condiția ca tot ce a scris acolo să fie documentat. Folosiți imagini, clipuri. Oferiți-mi alternativa unui text lung și sec.

5. Învățați să criticați!

Progresul s-a născut mereu din conflict. Le sună celor din conducerea editorială a proiectului Ziarul Deschis. Reușita acestui demers se va datora în mare măsură capacității autorilor de a se adapta rapid pieței și nevoilor actuale. Frustrările personale ale autorilor ar trebui canalizate în materiale de analiză și nu lăsate la nivelul unei opinii juvenile.

6. Gândiți mai pozitiv și rămâneți în realitate!

Știm că se fură, că nu sunt salarii, că studenții nu au șanse de reușită pe aceste meleaguri, că în jurul nostru totul este un kitsch, că Băsescu mai vrea și al treilea mandat la Cotroceni, că șoselele sunt varză și că bugetarii dorm în funcții. Știm asta și materialele voastre nu ar trebui să încerce să ne dovedească faptul că aceste lucruri există … Spuneți-ne ceva nou. Dați-ne un motiv pentru a vă citi!

7. Baftă multă!

Să fie într-un ceas bun … Voxpublica e după următorul colț!

2 thoughts on “Ziarul Deschis, un concept inchis”

  1. @ Gabi : nu cred că aia e problema principală, cel puțin nu lipsa autorilor. produsul poate crește și cu un nucleu mai restrâns care să ofere conținut nou cel puțin o dată la două zile … doar că trebuie să învețe să scrie și apoi să-și caute și subiecte mai … mai.

  2. Problema principala este reprezentata de autori. Se lucreaza la partea asta si pana nu strangem un minim de 70-100 de autori, astfel incat sa se produca continut zilnic si sigur, nu se mai agita treburile.

    Ideea este de apreciat si stim ca a fost primita bine, insa, cu parere de rau, avem o problema asupra careia se lucreaza 🙂

    Se misca treburile mai greu pentru ca focusul este pus pe altceva, in momentul de fata, insa ideea nu se abandoneaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.